Европейският музикален фестивал с 5 силни пролетни концерта

 

Пролетният фестивал на Варна изненадва меломаните в морската столица със смела програма, съставена само от силни гастроли, повечето от които в кросоувър проекти. Фестивалът, който тази година ще бъде от 12 април до 8 май, се организира от агенция Елит Проджектс мениджмънт и традиционно се подкрепя от фонд Култура на Община Варна.

За 16-ото издание директорът на Европейския музикален фестивал Варна Мария Кондова е поканила звезди от световен клас, сред тях блести с първата си поява на концертната сцена в България Роби Лакатош – Кралят на циганската цигулка. Харизматичният цигулар идва със своя ансамбъл на 22 април в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Джазмен и класически виртуоз, Лакатош ще свири във Варна колоритна програма – микс от класически бисери, филмови шедьоври, джаз импровизации, чардаш и унгарска циганска музика. Проектът се реализира в партньорство с Унгарския институт, София.

Наричан често Цигулар на дявола, Лакатош предпочита да казва, че музиката всъщност му е от Бога. Наследник е на най-известната циганска музикална династия Бихари, чийто родоначалник Янош Бихари е вдъхновявал с изпълненията си Брамс и Лист. От него тръгва потомственото име Крал на циганската цигулка. Класическата школовка на Роби е в Консерваторията Бела Барток в Будапеща. Между 1986 и 1996 г. Лакатош и неговият ансамбъл спечелват сърцата на публиката в „Les Atéliers de la grande Ille“ в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на големия джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели, с джаз иконите Хърби Хенкок и Куинси Джоунс, а изпълненията му печелят аплаузите на друга легенда – Йехуди Менухин. Елитните фестивали бързо оценяват завладяващото присъствие на Лакатош – той привлича публиката като магнит и превръща всеки концерт на своя ансамбъл в празник на живота. Затова е канен в най-престижните зали по света като Санта-Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхалле в Цюрих, Мюзикхалле в Хамбург и Сантори хол в Токио.

На 12 април чело квартет „Растрели“ – една от най-адмирираните струнни формации на стария континент, ще излезе с новата си кросоувър програма също на сцената в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Европейският музикален фестивал Варна, който пръв представи в България „Растрели“, сега ги кани отново в морската столица – вече със славата им на един от най-популярните струнни квартети в Европа. Блестящата чело четворка – Кирил Кравцов, Сергей Драбкин, Михаил Дегтярьов и Кирил Тимофеев – идва с нова програма на границата между стилове и жанрове. Те ще пристигнат във Варна от Германия, където основно живеят, с актив от вече над 1000 концерта по престижните сцени на Европа и света, и обогатени от запомнящи се партньорства с големи музиканти като King’s Singers, Гьора Фейдман, Жил Апап, Casal Quartet. Четиримата ще представят аплодираната си нова програма „От Брамс до Бийтълс“.

На 24 април в Градската художествена галерия поредицата Световни музикални култури варненската публика ще има привилегията да види един необичаен музикално-поетичен спектакъл. „Приказки от изгубения град“ е проект на две вдъхновяващи дами от две различни изкуства – пианистката Мария Мартинова и актрисата Теодора Духовникова. Спектакълът обединява творческата енергия на техните ярки артистични натури, за да ни срещне с емблеми на френския импресионизъм и символизъм като музиката на Дебюси и Равел и поезията на  Верлен и Бодлер. Проектът се реализира в партньорство с Френския институт, София.

На 8 май също в Градската галерия в модула Musica da camera гостува Струнно трио „Фогл“. Музикантите идват от Австрия, но дамите в състава са българки, амбицирани да представят на родната публика автентичния дух на музикална Виена. Това са Ива Николова, цигулка, и Елисавета Станева – Фогл, виола, заедно с Бернхард Фогл, виолончело – изпълнители с ярка индивидуалност, всеки от които заема водеща позиция в елитни европейски оркестри. Елегантният камерен проект ще ни потопи в музиката на Моцарт, Бетовен, Шуберт, Дохняни.

На 16 април още една приказка, този път за деца, ще е свеж акцент в програмата на фестивала. Музикалната приказка „Петя и вълкът“ по музика на Сергей Прокофиев в рамките на модула Неформално образование ще запознае малките слушатели с някои от основните инструменти в класическия симфоничен оркестър. Идеята се реализира от агенция „Кантус Фирмус“ и талантливи млади изпълнители – духов квинтет WindArt, балетисти от Държавен музикален и балетен център София и водещия Румен Григоров. Увлекателно и атрактивно за децата те представят съдържанието на музиката и същевременно с това предават ценни знания на малките слушатели. Музикантите разказват интересни факти за историята и възможностите на своя инструмент и изпълняват кратки характерни мелодии. Всяко дете получава стикер със съответната картинка, който може да залепи на специална програмна книжка. След като се запознаят с всички инструменти и съберат всички стикери, децата гледат цялостния спектакъл „Петя и вълкът“. Аранжиментът за духов квинтет на оригиналната партитура на Прокофиев е от Йоахим Линкелнман. Спектакълът ще се изнесе пред деца от началния курс на варненски училища.