Еврокомисар Тибор Наврачич: Варна е млад град с европейски перспективи

 

„Поздравления за титлата „Варна – Европейска младежка столица“. Варна вече се намира в престижната компания на Ротердам, Торино, Антверпен, Прага, Марибор, Солун, Клуж Напока, Гянджа. Варна има дълга история, с много култури. Това я превръща в идеално място за изучаване на миналото, Варна е млад град, с европейски перспективи – почти половината жители са под 35-годишна възраст, затова е логично да носи тази титла“. Това каза европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич при откриването на Националната младежка среща „Младежки пространства”, която се проведе в морската столица.
Форумът беше организиран от Младежко сдружение за мир на Балканите и Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности” и в партньорство със сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, Национален младежки форум и MoveBG.
Тибор Наврачич допълни, че в момента в Европейския съюз се обсъжда приемането на нова Стратегия за младежта. „Вече започна обсъждането на основните характеристики на тази стратегия, която ще очертае младежките политики за следващите 20 години. Трябва да дадем възможност на младите хора да бъдат активни граждани и да изграждат устойчиви общества, които да посрещат големите предизвикателства, пред които сме изправени. Нека да има повече младежки пространства, които да бъдат изпълнени с енергия, идеи и предложения за бъдещето на Варна, България и Европа“, посочи Тибор Наврачич.
По-късно в Икономическия университет във Варна европейският комисар Тибор Наврачич, президентът на България Румен Радев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът Иван Портних участваха в дискусия, част от инициативата „Граждански диалог” на Европейската комисия, организиран от Представителството на Европейската комисия в България.