Евровотът: Категорично за ГЕРБ при нисък интерес от избирателите

 

 

ГЕРБ категорично спечели вота на варненци в провелите се избори за членове на Европейски парламент. Това сочат окончателните резултати от протоколите на секционните избирателни комисии. ГЕРБ надминава националния резултат и печели в Област Варна 32,45%. Втори се наредиха БСП с 22,41%, на трета позиция са ДПС с 13,47%. Въпреки силните позиции на лидера ѝ Веселин Марешки в родния му град Варна, „Воля“ привлече 7,45% от гласовете на съгражданите му. По-нататък подреждането изглежда така:

– ВМРО – 6, 99%

– Демократична България – 5,90 %

– Възраждане – 1,94%

– Патриоти за Валери Симеонов – 1,47%

– Десислава Иванчева – 1,36%

Минчо Христов Куминев леко надхвърли 1% от получените гласове на варненци, а „Атака“ остана малко под тази граница. Общо 3492 души пък гласуваха с „Не подкрепям никого“, като  този резултат нарежда по тежест тяхното мнение на седма позиция. Избирателната активност достигна 32,98 % и беше по-ниска от тази на предишните европейски избори.

Съвсем логично беше при положение, че варненските граждани така и не проявиха интерес към вота за Европейски парламент, да липсват и сериозни нарушения в изборния процес. Основните недоразумения бяха около машинното гласуване. За целия ден 4 от общо 173 машини излязоха извън строя. Опитът на РИК – Варна, да получи адекватно обслужване от фирмата, която отговаряше за тях, се оказаха в крайна сметка напразни. Макар и със закъснение, на място бяха изпратени техници, които обаче регистрираха проблемите, но не успяха да ги отстранят.

Председателят на комисията Велин Жеков на няколко пъти едва се сдържаше да коментира проблема с машинното гласуване в самия изборен ден, но в крайна сметка не издържа и сподели пред медиите, че в този вид то е крайно неудачно и затова не се прилага никъде в Европа. Заедно с това се оказа, че и гражданите му нямат много-много вяра и повечето са пред почели да гласуват по традиционния начин. От всички новоизбрани български евродепутати, варненецът е само един – Александър Йорданов от СДС.