Д-р Даниела Ганева, невролог, Сити Клиник – Варна: Предпазване от болести на нервната система в студените дни

През есенно-зимния сезон нараства честотата на заболяванията на централна и периферна нервна система. Тя е свързана с понижаване на температурите, намаляване на имунитета и  нарастване на респираторните инфекции. От заболяванията на периферната нервна система най-често се срещат: радикулити, плексити (заболявания на нервни коренчета и стволове на нерви), в шиен, гръден или поястно-кръстен отдел – възпаления на периферните нерви на ръцете или краката (неврити), и не на последно място множествено засягане на нервите т. нар. полиневрити.
Клинично тези заболявания се проявяват с разнообразни оплаквания: болки в шията, гърба и кръста, понякога излъчващи се към крайниците, болки, тръпнене, мравучкане или парене на определини части от ръцете, краката или части от тялото или слабост на крайник или крайници. Нараства и честотата на някои типове главоболие – тензионно, вазо-моторно, клъстърно.
Увеличава се и заболеваемостта от възпаление на централната нервна система – менингити, енцефалити, менингоенцефалит и особенно при хора с намален имунитет. Проявленията са най-често главоболие, гадене, често последвано от повръщане, светлобоязън, слабост или изтръпване на крайник или крайници, парализи, гърчове, нарушение в съзнанието.
Честотата на мозъчно-съдовите заболявания (транзиторни нарушения на мозъчното кръвообръщение, мозъчни инсулти) се повишава дотолкова, доколкото през този сезон обикновено се повишават стойностите на кръвното налягане на фона най-често на нарушаване на хранителния режим и ограничаване на физическата активност.
За да се предпазим или да намалим заболеваемостта от тези болести, е необходимо избягване на продължително излагане на течение и студ, носене на топли дрехи, пиене на топли течности и храни, избягване на контакта с много хора, ограничаване на приема на солени и мазни и пикантни храни, както и приема на алкохол и тютюнопушенето, често проветрение на помещенията, превантивно приемане на витамини и имуностимулатори.
При по-възрастните хората е препоръчителна ваксинация с противогрипни ваксини. При вече проявени инфикции е необходимо своевременно лечение с лекарства, понижаващи температурата и при необходимост – лечение с антибиотици, антивирусни средства и имуностимулатори под контрол на личния лекар или на специалист.

www.cityclinic.bg
тел. 0700 33 900