Държавна проверка показа: 11 обекта по Северното Черноморие са опасни

 

 

След проверка на експерти от Морска администрация – Варна, 11 обекта по Северното Черноморие са обявени за опасни и са забранени за ползване. Това са пристани, мостици, буни и вълноломи. Причината е лошото им състояние. Ограничението е най-вече за плавателни съдове, на които се забранява акостирането, съобщи novini.bg.

Варненските буни са построени през 80-те години на миналия век и от тогава не са ремонтирани. При проверка експерти са установили, че по съоръженията има изкъртена или липсваща бетонна настилка и стърчаща арматура, а на места има повреди по основата на конструкцията.

,,Тази проверка е регулярна, тя се извършва всяка година по минимум един път, на база на която аз издавам заповед за определени обекти, които са атрактивни за приставане, но всъщност представляват опасност за всякакви плавателни съдове“, обясни пред БНТ капитан Валентин Енчев, директор на Морската администрация.

От Областната управа заявиха, че буните са в окаяно състояние, но пари за ремонт няма. Търси се вариант съоръженията да се отдават на концесия за период не по-малък от 30 години.

,,Има желание от страна на частните инвеститори да вземат под наем буните, пък вече за какво предназначение – всеки си преценява. Дали за пирсчета за лодки, дали заведения или атракциони, няма значение. Въпросът е да си намерят стопанина и най-накрая да отремонтираме буните“, коментира по темата областният управител на Варненска област Стоян Пасев и допълни, че докато се намери решение, трябва да се ограничи достъпът на хора.

Буните са притегателно място за варненци и гостите на града през цялата година. Кой ще контролира дали забраната за достъп до морските съоръжения се спазва, все още не се знае.