Дърветата по ларгото оцеляха, храстите – не

Веселин Златков

След като дълго време на пешеходната зона от градинката „Севастопол“ до входа на Морската градина във Варна се разминаваха пешеходци, майки с колички и тежка строителна техника, районът най-сетне започна да прилича на нещо. По-точно, той окончателно придоби  вид на строителна площадка. Това всъщност е добре, макар и за гражданите да са оставени само тесни коридори, по които да минават. Сега поне се знаем откъде да минаваме, за да не пречим на работниците, които поставят новата настилка. Това са добре познатите павета, които покриват останалата част на варненския център и чието нареждане предизвика шумни дебати. С натрупания опит в този участък вероятно новата настилка ще е по-равна, отколкото на другите  места, коментира варненци. Те обаче не спират да питат и нещо друго – къде отиват старите жълти павета? Все пак варненци са платили за тях и за мнозина е важно те да не изчезнат незнайно къде.

6 - Largo2
Ако се спазва организацията на работата, както беше на другите участъци от пешеходната зона, старата настилка трябва да остане за община Варна, която да я запази на склад, докато се намери приложение за нея в други части на града. Мнозина обаче са скептични, че това се прави, според някои е възможно скъпите жълти павета да „изчезнат“ към някой частен обект.
Реконструкцията на центъра най-сетне стигна до етап, в който се вижда какво ще е бъдещето на цветарнците в средата на ларгото. С изключение на един, който вече е разрушен, останалите си остават, макар формата им да е променена, а размерът им – намален.

6 - Largo1
От една страна това е добре, защото се отваря повече място за пешеходците. От друга обаче, орязването на зелените площи не е добър знак за град, който винаги е държал на тях като на  свое голямо богатство. За щастие дърветата, растящи в цветарниците, оцеляха в масирания ремонт, макар и с цената на някой и друг клон. Храстите между тях обаче със сигурност трябва да се подновят, защото са почти изцяло унищожени.