Дървата за огрев свършиха

Студеното време и проблемите с електричеството принудиха много хора от Варна и селата в областта за последните дни да прибегнат до печките на дърва. Това доведе до необичайно за сезона повишаване на търсенето на дърва за огрев, съобщи БНТ.
Хората, които традиционно се отопляват на дърва, си осигуряват необходимите количества още през лятото. Не всички обаче са успели да си купят необходимото количество за цяла зима. Хората взимат по 1-2 кубика, поради липса на средства. В тези студени времена ги поизгориха и взеха да търсят“, заяви Исмет Шукари, собственик на борса за дърва с над 8-годишен опит на тази позиция.
Той има лоялни клиенти и държи на склад големи количества дърва. Казва, че мнозина негови колеги предпочитат да зареждат често, но по малко. Затова и сега повечето борси за дърва във Варна нямат какво да предложат на клиентите си.
„В момента в гората не може да се влиза, има по един метър сняг, даже и повече. Като продадем това, което е на склад, ако времето не се оправи, не можем да заредим нови доставки“, допълни Исмет. Той споделя, че дори някои борси да имат дърва, самата доставка е предизвикателство. Често се налага хората сами да дойдат до борсата, за да си натоварят дърва. Уличките не са почистени, долу лед, нагоре – сняг, главният път е почистен, обаче иначе, където влезеш, там оставаш. С колите, с пикапчета идват, щото иначе няма как“, заяви собственикът на борсата за дърва.