ДФК Делфините подписа договор с Партизан

Треньори и деца на двата клуба ще си сътрудничат

Детско-юношеската школа Делфините подписа договор за сътрудничество със сръбския футболен гранд Партизан. Управителят на варненската академия Илко Станчев заедно с бившия футболист на Черно море и настоящ треньор на Делфините Миша Милошевич, както и шефът на Footbal Arena – румънецът Йон Попай, бяха на четиридневна визита в Сърбия, където черпиха опит от работата с деца до 14-годишна възраст.
Основна цел на сътрудничеството между Делфините и школата на Партизан е създаването на възможности за развитие на талантливите млади футболисти. „Посетихме академиите на Партизан, Цървена звезда, Рад (Белград) и Реал (Ниш), като наблюдавахме работата с деца във футбол 5, 7 и 9. Срещнахме се с шефа на базовия футбол в сръбската футболна федерация Игор Янкович, шефът на ДЮШ на Партизан и президентите на Рад (Белград) и Реал (Ниш) Нарад Миловия и Деан Петкович. Бяхме посрещнати с нужното уважение и внимание. Хората оцениха това, че сме пътували 1000 км, за да се видим тях“, обясни  за „Варна Утре“ Станчев.
Споразумението с Партизан включва провеждане на съвместни лагери, турнири и обмяна на опит с треньори. Двама наставници от варненската школа ще имат възможността да отидат на специализация в сръбския гранд два пъти годишно. А веднъж в годината техни специалисти ще идват във Варна, за да водят тренировки на „делфинчетата“ през уикенда. Отделно 15 родни таланти ще могат да направят 15-дневен лагер в Сърбия, като те ще бъдат настанени при деца от школата на Партизан. В последствие сърбите ще върнат визитата. „Подписването на споразумението с Партизан е изключително важно за нас, след като искаме да развиваме и учим децата на футбол. В последните 20 години в Сърбия показаха, че са напипали правилния начин на работа във футбола с малчугани, а ние имаме интерес от подобно сътрудничество във футболно отношение“, сподели управителят на ДФК Делфините.
Разбра се още, че в най-скоро време ДФК Делфините ще сключи договор със сръбска фирма, която работи по специална програма с деца. А това ще даден нов облик на варненската футболна школа, тъй като от две години с тази програма работят академии в Англия, Испания и Италия. Освен това от Делфините са постигнали уговорка от името на Партизан треньори от сръбския гранд да направят камп за определена бройка деца от два набора. По време на престоя си в балканската страна представителите на Делфините са присъствали на тест за селекция по футбол 9.
„Всички клубове разполагат с отлични условия за футбол. Досега си мислехме, че в Румъния, където вече имаме създадени отношения с футболни школи, се работи сериозно. В Сърбия обаче нещата стоят на много по-високо професионално ниво. Там просто се мисли за футбол“, каза още Станчев. Споразумението за партньорство бе подписано от него и от ръководството на Партизан (Белград) в лицето на директора на ДЮШ Нарад Миловия.

През клуба са минали над 4000 деца

30_1

Вече шест години детски футболен клуб Делфините показва „А“ и „Б“ в най-обичаната игра на малчуганите от Варна и региона. От създаването й на 4 ноември 2009 г. до днес над 4000 деца на възраст от 4 до 11 години са минали през тази школа. Над 100 сред тях са момиченца. Това е най-ранната възраст, в която започва запознанството с футболната игра, и чрез тренировки се придобиват умения като техника и разработване на двигателния апарат на децата.
В ДФК Делфините работят шестима треньори, които притежават необходимите лицензи на УЕФА. Това са Миша Милошевич, Милен Маринов, Николай Сидеров, Марти Иванов, Иво Станчев и Генко Славов, който се занимава с вратарите. Работата на последния е много специфична, тъй като в най-ранна възраст горните крайници се развиват по много по-сложен начин.
От известно време варненската школа работни в тяхно сътрудничество с румънеца Йоан Попай и неговата „Уест футбол арена“. Така родният клуб поддържа връзка със Стяуа, Динамо (Букурещ) и Джуниър (Букурещ) – все отбори, които работят много добре с деца.
ДФК Делфините участва досега на четири турнира в Румъния. През 2016 г. са предвидили три международни турнира, единият от които ще е с „Уест футбол арена“ в Дряново и стартира в края на тази седмица. „През есента пък ще играем в две надпревари с всички софийски отбори. Общо взето Делфините вече са популярен клуб у нас и в Румъния и всички говорят със страшно впечатление за нашата школа“, каза Станчев.
Засега не се предвиждат участия в по-далечни държави, тъй като при децата е по-трудно – първо заради финансите, второ – защото се изморяват лесно, и трето – защото е опасно.
ДФК Делфините си партнира успешно и с другите варненски школи.