ДСБ скочиха срещу новите кошчета край училищата

Новата инициатива на варненската общинска администрация за поставяне на кошчета за смет, оборудвани с пепелници, пред училищата в града, е в разрез с обществения интерес. Недоумяваме как подобна инициатива може да бъде отразена в медийното пространство като позитивен управленски пример. Тази позиция изрази организацията на „Демократи за силна България“ – Варна.
„Тази общинска приумица противоречи на законодателните и административни мерки по ограничаване на тютюнопушенето сред непълнолетните български граждани. Демонстрирано е явно пренебрежение към ДИРЕКТИВА 2014/40/ЕС на Европейския парламент и Съвета на ЕС особено в частта и за ограничаване привлекателността на тютюневите продукти сред младите хора.
Варненската общинска администрация би трябвало да знае, че “улесненията” за пушачи (били те пълнолетни или непълнолетни) в непосредствена близост до училищата, поощряват нарушаването на Закона за здравето: Според тълкуване на закона, публикувано от МЗ „Забраната за тютюнопушене се отнася за прилежащите терени и тротоари на следните обекти: детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.”

3-koshcheta-1
Българското училище трябва да запази изконната си роля на институция, възпитаваща в устоите на морала. Развращаването на този морал (нарушението на закона) не бива да бъде политика на управляващите”, заявиха от ДСБ – Варна.
Тяхното становище засега остава без последствия и общината очевидно не се е разбързала да сменя оранжевите кошчета за смет, за които „Народно дело Седмицата“ вече писа. За сметка на това, доста граждани се противопоставиха на десните местни политици. Там където ДСБ виждат пепелници, гражданите виждат обикновени кошчета.
„Що за извратени тълкувания „Демонстрирано е явно пренебрежение към ДИРЕКТИВА 2014/40/ЕС на Европейския парламент и Съвета на ЕС“, хайде в този ред на мисли да няма кошчета и пепелници и после да се възмущаваме защо по земята е пълно с фасове?! Когато някой е решил да пуши, със или без пепелници ще го прави, но като ги няма пепелниците ще генерира повече отпадък на нерегламентирани места. Тук по-скоро прозира икономически интерес за нереализирана сделка в изработката или поставянето на въпросните кошове за отпадъци“, коментира читател на популярния информационен сайт Petel.bg.
“Това са обикновени кошчета за боклук, пък че има и за фасове, още по-добре, там да си гасят цигарите пушачите по улиците, вместо да ги хвърлят по тротоарите. А дембелите, дето се изживяват като политици, да свършат най-накрая нещо по-полезно за Варна, ама дали могат?”, коментира друг гражданин във форума на най-четеното варненско електронно издание.