До кметовете на Варна и Аксаково: Решете транспортния проблем около Аладжа манастир

 

Преди две седмици комисията по култура към Общински съвет – Варна обяви, че акцентът в работата ѝ за следващата година ще е да допринесе за по-доброто провеждане на културната програма, съпътстваща българското председателство на ЕС. Явно посланието е стигнало до много варненци, защото поне един от тях вече има конкретна идея.
Това е Добри Добрев, който написа до Варненския областен управител и кметовете на Варна и на Аксаково обръщение, което предаде на „Петел“, за да го направим публично. Публикуваме го с малки съкращения:

През следващата 2018-а година България ще поеме председателството на Европейския съюз. Ще дойдат много европейски делегации, които ще посетят и ще се запознаят с най-интересните културно-исторически обекти у нас. Ще посетят и Варна – нашият град. Навярно ще посетят и Аладжа манастир.
Ще видят и множество хора, коли и автобуси с туристи, а между тях промъкващите се товарни автомобили и бетоновози, пълзящи с грохот по тесния път нагоре под надвисналите скали към селищните образувания „Перчемлията“ (община Варна) и „Черноморска панорама“ (община Аксаково).
Само въпрос на време е да се срутят скалите и да затрупат пътя, както се случи миналата година, когато падна цял двутонен блок. Само щастлив случай е било, че е нямало коли и хора на пътя. Крайно време е в общините Варна и Аксаково да помислят за алтернативен път, а настоящият да остане пешеходна пътека.
Настоящият път е проектиран и финансиран от тогавашното дружество „Златни пясъци“ и пари събрани от тогавашните ползватели на земи в „Черноморска панорама“. Построен е в началото на 1989 г. от Пътно управление – Варна, сега се поддържа козметично с пари на собствениците на земи. Но докога?
Време е да търсим ново актуално решение за пътната инфраструктура около Аладжа манастир и цялото околно пространство. По някоя европейска програма може би?
С настоящото се обръщам към Областния управител и кметовете на Варна и Аксаково: Елате и вижте!