Доц. д-р Боряна Върбанов: При първи симптоми на алергия водете децата на лекар


Доц. Боряна Върбанова завършва висшето си медицинско образование във Варна през 1985 година. От 1987 г. след конкурс е назначена във варненския Медицински университет и тогавашната Университетска болница като преподавател. Работи в областта на педиатрията от 25 години. От 2003 г. е доцент по педиатрия към МУ «Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. Освен в тази област, е специализирала имунология и ревматология в Холандия и Англия, Германия и Франция. В момента оглавява Детска клиника в МБАЛ „Света Анна” – Варна.

– Доц. Върбанова, как можем да разпознаем симптомите на хранителната алергия?

– Симптоматиката се проявява по няколко различни начина. Възможно е клиничните прояви на хранителната алергия да се разпознаят по кожните симптоми – уртикария, атопичен дерматит, за който е доказано наличието на някаква хранителна алергия при 30-40% от болните, сърбеж по кожата. Освен това сериозна симптоматика, която насочва към алергична реакция на пациентите към определени храни, е свързана с дискомфорт в стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, коремна болка, диария. Кърмаческите колики също могат да са свързани с алергия към белтъка на кравето мляко. Слаби доказателства до момента има в подкрепа на връзката на хранителните алергии със запека. По-малко позната проява на алергия е т.нар. Оral allergy syndrome (pollen-food allergy syndrome). При него се наблюдават симптоми от локален сърбеж, оток на устата и устната кухина непосредствено след прием на сурови плодове и зеленчуци. Реакцията се дължи на антитела към някои аероалергени (напр. брезов), които дават кръстосана алергия към протеини от храната (напр. ябълки, банани и др).

– Възможно ли е кихането, кашлянето и секретите от носа да са свързани не само с алергия към полените, както е прието да се смята, но и с алергични реакции към храни?

– Хранителните алергии също се проявяват чрез респираторни симптоми, като кихане, ринорея, назална обструкция, сърбеж и зачервяване на очите, стридор, кашлица, дрезгав глас, хъркане. Най-често те са в комбинация с кожни или гастроинтестинални симптоми. Астмата, като самостоятелна манифестация на хранителна алергия, е необичайна.

Рядко, но е възможно в изолирани случаи да се натъкнем на кардиоваскуларни симптоми при хранителна алергия. За съжаление той може да доведе до смърт.

– А има ли други животозастрашаващи симптоми?

– Да, такъв е анафилаксията. Това е животозастрашаващо състояние на внезапна поява на: обриви, оток на лицето и горните дихателни пътища, затруднено дишане с компрометирана респираторна функция, хипотония, шок, гастроинтестинални симптоми – коремна болка, повръщане и др.

– Кои са адекватните родителски реакции при проява на някои от тези симптоми?

  • Важно е родителите да не започват самолечение, да не прилагат без консулт четени в интернет терапии. Алергичните реакции на децата не са за подценяване и колкото по-бързо се потърси специалист алерголог, толкова по-леко за детето ще бъде преодоляването на дискомфорта, който хранителните алергии причиняват. Много важно е спазването на предписаните от специалист диета и медикаментозно лечение.