Документалният филм „Светският блясък на Варна“ събра легенди на вариетето

Живите легенди на вариетето у нас Нина Козина, Георги Попов и Георги Пейчев – Степа са сред главните действащи лица в документалната форма на БНТ2 от Варна „№1 – Туризмът: Светският блясък на Варна“. Всички те уважиха предпремиерата, която се състоя в ресторанта на казино „Черно море“, където дълго отговаряха на въпросите на представителите на медиите. Сред гостите бе и Албена Свещарова, която е изявен моден специалист и също е сред героите в продукцията, над която в съавторство работиха Бистра Варнева и Емилиян Ялъмов. Режисьор на филма е Мариета Бобева, а оператор е Емил Жупов. По време на събитието бе прожектирана малка част от лентата, чиято официална премиера се очаква в края на август по Българската национална телевизия.

16 - Film
„Документалният филм разкрива зараждането на светското общество край морето от края на XIX в. до началото на демократичните промени в държавата ни“, разкри Емилиян Ялъмов. „В този филм ще покажем неизлъчвани до този момент кадри, истории и видео, с които отгръщаме завесата за организацията на първите светски балове, светските скандали в града, историята на вариетето. Снимките стартираха още през февруари т.г. с редица възстановки, в които вземат участие професионални танцьори, музикантите от класическото трио „Магнифика“, клубове по спортни танци и титулувани красавици. Сред тях бяха носителката на титлата „Принцеса на Варна“ Персияна Йорданова, очарователните Гергана Атанасова и Персияна Игнатова“, допълни Ялъмов.
Ръководството на Етнографски музей е предоставило за продукцията богат снимков архив, който за първи път ще бъде показан пред широката телевизионна общественост.
Поредицата „№1 – Туризмът“ на Бистра Варнева е печелила редица награди от международни фестивали за документално кино, включително и две отличия от Министерството на културата на България. Бистра Варнева и Емилиян Ялъмов работят заедно и по рубриката на БНТ2 от Варна „На светска вълна“.

Фото Георги Георгиев