Докато хиляди варненци останаха на сухо: Министър Павлова се похвали с нови тръби

Откриването на нов водопровод, който трябва да осигури водоснабдяването на кварталите „Аспарухово“ и „Галата“, както и на село Звездица, стана причина за поредната визита на министър Лиляна Павлова във Варна. Посещението на регионалния министър обаче по лоша случайност съвпадна с голяма авария, която остави хиляди варненци на сухо.
Поради авария на главен водопровод в петък от 9 часа до отстраняване на аварията без вода останаха много домакинства в кв. „Възраждане“, „Оркид Хилс“, „Сити комплекс“ и кв. „Младост“.
Това обаче не поколеба министър Павлова и тя с удоволствие се похвали със свършеното за южната част на Варна, където също авариите се повтаряха често до този момент.
Проектът е изработен от ВиК – Варна, като този вид технология, наречена микро тунелиране, се използва за пръв път в България. Водопроводът е изграден на дълбочина 6 метра под жп линиите и два метра под морското равнище. За реализирането на проекта по изграждането на водопровода правителството е отпуснало 3 млн. лева от бюджета.
„Водопроводът е главен за кв. „Аспарухово” и не можем да позволим да не бъде реновиран. Ако той се скъса, цялото водоподаване към квартала ще бъде спряно. Рискът е огромен, защото живеещите в района ще останат без питейна вода. Ще трябва да бъдат спрени за дълъг период от време и влаковете, придвижващите се по тези линии. Затова се наложи в последния момент да вземем много сериозни мерки, за да избегнем скъпоструващи щети”, заяви Лиляна Павлова ден преди хиляди варненци да останат без вода в чешмите.
Откриването на водопровода стана повод да се говори и за може би най-важния обект за тази част на Варна – Аспарухов мост.
За съжаление, възможността да се отпуснат средства за неговата все по-необходима реконструкция беше поставена под въпрос. „Ако приходите в бюджета се увеличават, каквото увеличение се отчита в момента благодарение на усилията на правителството и приходните агенции в областта на контрабандата, ще бъде дадена възможност за поне частична реализация на приоритетните проекти. В област Варна приоритет за нас е да започнем с ремонта на Аспарухов мост, тъй като за целия проект е необходима огромна инвестиция“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Варна.
Тя информира, че само за първа фаза, която включва първия мост и подхода, който е най-стар и в най-компрометирано състояние, са необходими около 3 млн. лева, за да може да започне реализацията на проекта. Частично ще може да се работи и по рехабилитация на пътя за Златни пясъци, каза министърът. Тя подчерта, че при планирането на инвестицията за по-цялостен ремонт трябва да се има предвид подземната ВиК инфраструктура, която трябва да бъде подменена.