Докато училища се готвят за ремонт: Майка на ученик се обяви против местенето на класовете

Разтърсващо емоционално писмо на майка на ученик от Варна се получи на редакционната поща на „Народно дело Седмицата“. Проблемът, за който ни пише Даниела Иванова, не засяга само нея, а още много родители. Става въпрос за започващите ремонти в няколко варненски училища, заради които децата ще бъдат преместени в други учебни сгради. Това създава проблеми за много родители. Предлагаме ви пълния текст на писмото:

Пише ви родител на ученик в СУ „Димчо Дебелянов“. Не знам направо как да започна, за да изразя възмущението си към поредната гавра с всички нас – деца, родители, учители.
Всички знаем за предстоящите ремонти на 7 училища във Варна. Месец август ни увериха както от училището, така и от Община Варна, че ремонта се отлага за догодина-2018.
Учебната година започна нормално (силно казано). В училището няма осигурен режим за хранене, при положение че децата ни са на целодневно обучение. Няма лавка.
Отговорът беше, че това е едно от изискванията по програмата- училището да няма сключени договори. Добре, приехме го макар и трудно. Деца, идващи от детска градина в 1 клас, си носят в торбички купи с храна, защото няма как да се нахранят. Преди седмица между родителите тръгна мълва, че ремонта започва сега. Всички отговаряха „Няма нищо официално“. Е, вече има.
Деца от 1 и 2 клас, ще бъдат преместени в ОУ „Елин Пелин“. Деца от 3 и 4 клас, ще бъдат преместени в ОУ „Иван Вазов“. Деца след 5 клас – в „Любен Каравелов“ . Сигурно на всички ще е трудно. И тези които ще ги местят, и тези които ще приемат.
Но децата преместени в „Елин Пелин“? Не само ще бъдат в ромско училище, но няма да има и занималня … И то за най-малките. Как сега при започнала година да се организираме? Как да водим на училище децата си при положение, че живеем на едно място, работим на друго, а детето учи на трето? Ние не желаем това. Аз ако съм искала, щях да го запиша там. Казват ми „от какво се притеснявате, няма проблем“. Как да няма, като аз се страхувам? Това не е ли проблем?!
Всички знаем каква е славата на това училище. Как ще си оставям и как ще си прибирам детето? Ако стане проблем , кой ще е виновен? От Общината ме попитаха: „Вие сега и Общинска полиция ли искате да ви охраняват?“
Ами да, след като се страхувам. Как да преместя детето си точно сега, при започнала учебна година? Как да организирам отиването му на училище? Как да организирам занималня – финансово невъзможно, а и няма да сме само ние, това са 4 класа първи и 4 класа втори.
Аз съм работещ родител. Няма как да оставям детето си преди обяд само, аз не знам дали имам право и да го правя. За да отиде на училище на обяд, аз трябва да изляза от работа, за да го взема от вкъщи и да го заведа. Кой ще ме търпи цяла учебна година ?
Сигурно половината от тях ще имат нужда от занималня. Коя занималня в района ще е готова да поеме толкова деца? Да не говорим и за училите, които все още не са наясно на работа ли ще са или не? Казаха ми, че ремонта трябва да се изстрада, нали след това ще ви е хубаво.
Но с цената на какво? Защо нашите деца ?
Бях се разколебала да пиша. Но точно сега прочетох в друго електр. издание, че ромите протестират за събарянето на НЕЗАКОННИТЕ им постройки. А кой помисли за българските деца?