Докато се ремонтира, ул. „Роза“ се руши

 

Ремонтът на пътната настилка и на тротоарите на ул.“Роза“ във Варна е вече към своя край, което няколко пъти бе обявено от кмета Иван Портних и администрацията на варненската община, констатира Moreto.net. Факт е, че за първи път от десетки години във Варна бяха заделени средства за ремонтни дейности на малки улици в кварталите. Но разходка по варненската ул.“Роза“ днес показва и други смущаващи факта, от които следват и редица въпроси, касаещи качеството на използваните материали, правилното им поставяне и устойчивостта във времето на ремонтните дейности, за които са отделени немалко средства.

Странно решение например е шахтата над „легнал полицай“ в близост на улицата с ул.“Зеленика“. Поставена на височина шахтата не би могла да изпълнява основната си функция – да поеме водата при дъжд или при топене на снегове.

През няколко метра могат да се открият начупените бордюри на новите тротоари, които се използват за паркиране – освен от живущите в квартала, но и от служебните автомобили на ВиК – Варна, както и от строителна техника, вероятно част от тази, която малко по-нагоре довършва един от новите паркинги в квартала.

Тактилните плочки, прясно поставени в началото и в края на всеки тротоар, които помагат на хората с нарушено зрение, на почти всички места са начупени. Това вероятно и няма голямо значение, защото на практика по тротоарите е пълно с автомобили, което ги прави непроходими за хора с нарушено зрение, хора, приковани в инвалидна количка, и, разбира се, за майки с колички и за детски велосипеди.

Вероятно специалисти биха могли да изразят становище колко време ще издържат използваните материали и асфалтирането на парче по ул.“Роза“, щом буквално за месец-два те изглеждат в това състояние.