Довиждане, девойко!: Бронзовото момиче пред ФКЦ ще става моряк

Бронзовата статуя на приседнало момиче пред сградата на Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъде преместена. Това се разбра от дискусията в комисията по култура на Общински съвет – Варна.
На мястото на фигурата ще бъде поставен по-голям по размер монумент, който се очаква от години във Варна. На ларгото пред ФКЦ ще се издига Паметникът на моряка, превърнал се в кауза за варненската морска общественост от 2012-а, но така и не реализиран до този момент. За избора на мястото, определено с консенсус от община Варна, Българската морска камара и други лица са с отношение към проекта, съобщи зам.-кметът на града Коста Базитов.
На заседанието на комисията той съобщи също, че композицията „Очакване“ в началото на вълнолома също ще бъде монтирана. Скулптурният проект спечели преди време общински конкурс за Паметник на моряка, но после се оказа, че инициаторите на целия процес за изграждане на мемориала, фондация „Морски съдби“, не са съгласни с посланието му, както и с мястото му.
Конкретен срок за изграждането на морския паметник засега не се обсъжда. От община Варна обаче дадоха да се разбере, че гледат много сериозно на реализацията на проекта, проточил се прекалено дълго през годините.