Добри новини за УМБАЛ „Света Марина“ за празника й

В самия край на миналата седмица варненската УМБАЛ „Св. Марина“ отбеляза с тържество патронния си празник – Св. Великомъченица Марина. Над 100 души уважиха хубавото събитие, което се проведе в парка пред южния вход на болницата. В момента „Света Марина“ е една от най-високотехнологичните болници в България и предлага комплексно лечение на своите пациенти, съизмеримо с това, което биха получили с водещите клиники в света.
Специално за празника дойде и заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който зарадва домакините с добри новини.

24 - Sv.Marina1
„В доста болници в България се прави истинска медицина, комбинирана с наука и качествено здравеопазване, но през всичките тези години „Света Марина“ от една институтска болница се превърна в класа на българското здравеопазване. Днешният ден е повод да поздравя всички колеги с празника и с всичко онова, което правят за пациентите си. Тази седмица ще бъде сключен още един договор между министерството на здравеопазването и „Света Марина“, който е свързан с финансиране на койловете, или тези наречените пружинки, които се слагат при мозъчни аневризми и артериовенозни малформации, за да избавим пациентите при множество такива аневризми да си доплащат. Този път Министерството на здравеопазването ги поема. Една доста сериозна крачка, която направи „Света Марина“ в последно време, е да подготви екипи, да подготви чрез пресубсидия за капиталови разходи клиниката по онкохематология, за да могат да започнат и костно-мозъчните трансплантации. Така че мисля, че болницата бележи сериозни постижения в последните месеци“, каза Шарков.

24 - Sv.Marina 2
Тържеството започна с молебен, извършен от варненския и великопреславски митрополит Йоан. На самото събитие имаше и специален щанд с детски изделия, парите от които отиват в помощ на деца пациенти на болницата. Празникът започна под звуците на оркестъра на ВМС.