Добрата новина се превърна в кошмар: Ремонтът на Аспарухов мост предизвика невиждано задръстване

Екип на „Народно дело Седмицата“

В отминалия петък на Аспарухов мост се събраха кметът Иван Портних и министър Лиляна Павлова, за да обявят една добра новина. Съоръжението, което свързва не само южния район „Аспарухово“ с центъра на Варна, но и Южното и Северното Черноморие като цяло, най-сетне ще бъде подложено на сериозен ремонт. Началото му беше положено същия ден, а за първия етап на работата ще бъдат дадени 5 от необходимите общо 37 млн. лв.
Цялостният ремонт на Аспаруховия мост във Варна ще отнеме 2-3 години. Това обяви пред журналистите регионалният министър Лиляна Павлова. „Няма как да затворим моста по обясними причини. Затова ремонтните дейности ще се извършват поетапно и ще приключат до 2-3 години. Финансирането е осигурено от държавата“, разясни Павлова.

3 - Most 5
Само часове след обявяването на добрата новина, ситуацията на Аспарухов мост започна да се превръща в истински кошмар за преминаващите по него. Новата организация, направена заради ремонта, превърна движението по него в едно огромно задръстване. Изнервени шофьори започнаха масово да сигнализират медиите, че буквално пъплят по моста и преминаването по него, което обикновено отнема няколко минути, вече е става за около половин час. Снимки от тапата започнаха да пълнят социалните мрежи, а планиралите пътуване по този маршрут започнаха да коментират дали не е по-добре да ползват единствения възможен обходен маршрут – с ферибот през Белослав.
Ако за някои това е отклонение изглежда прекалено голямо, то за други не е. Препоръка за ползването на обходния маршрут за преминаващите транзитно през Варна беше изпратена от Агенция „Пътна инфраструктура“, при това придружена и с карта.

3 - Most 4
Положението на Аспарухов мост се превърна в основната тема за Варна в събота. Шофьор, попаднал в ужасното задръстване, ни изпрати следния коментар за обстановката:
„Изключително съм изнервен и възмутен от случващото се на Аспарухов мост! Абсолютно никаква организация от страна на кмета и пътна полиция. Имаше тежка катастрофа по средата на моста посока центъра с пострадал. Линейката няма достъп до мястото в насрещното движение, едва успя да откара пострадалия. Нито един знак няма да покаже, че има ремонт в края на моста. Всеки кара бързо от магистралата и не могат да спрат. Шофьорите са изнервени. Линейките отказват да реагират на сигнали в „Аспарухово“. Нито един полицай няма, който при спешен случай да спре движението, за да може да се реагира. Това може да се случи само в мизерната ни безотговорна държава!“

3 - Most 2
Друг очевидец разказа, че има още една катастрофа на моста. „Задръстването започва от Морската гимназия в „Аспарухово“, оплакаха се шофьори. Не само варненци, но и всички, на които се наложи да минат моста, започнаха с истинско отчаяние да си припомнят думите на министър Павлова, че цялостния ремонт ще продължи 2-3 години. Перспективата положението да се задържи по този начин не седмици, а месеци, като при това периодично се повтаря, накара доста хора не само да се възмущават, а и да дават предложения от гледната точка на потърпевши.
„По света на такива места постоянно присъстват полицаи с мотори и регулират движението – например в Атина“, коментира читател. „Защо не се работи 24/7?! Това не ви е ремонт на обикновено шосе, този мост е БЕЗАЛТЕРНАТИВЕН! Трябва да се работи ДЕНОНОЩНО!“ заяви друг изнервен шофьор.

3 - Most 3
„Според мен, който работи в града, просто трябва да си вземе  отпуск – кога ще стигаш в града – кога ще се връщаш! Само с подобна организация на движението няма да стане. А и идва лято – още много автомобили“, добавя жител на „Аспарухово“.
Дори и в по-късните часове на събота ситуацията на Аспарухов мост във Варна не се промени. Движението е блокирано, кварталът е изолиран от града, колите едва пъплят.  Притесненията са как ще става придвижването в работни дни. Чуха се дори предложения да се направи временен мост. Дали някое от мненията на граждани ще получи подкрепа от властта? Трудно можем да предвидим. При всички случаи едно е ясно – 4 километра се изминават за средно 25 минути, засичат хората на мястото.