„Диря в морето“ дава 300 лева награда за Международния ден на моряка

 

С 300 лева ще си тръгне победителят от конкурса „Диря в морето“, който се провежда във Варна по повод Международния ден на моряка – 25 юни, научи Moreto.net.
Конкурсът е национален и в него могат да участват състезатели в различни жанрове от литературата и изобразителното изкуство. Творбите трябва да са посветени на морето и моряците.
Конкурсът цели да се отразяват по художествен начин радостите и тегобите на моряшката професия, отсъствието и завръщането, ярките и колоритни индивидуалности на морските хора, обясниха организаторите от Моряшкия професионален съюз.
В конкурса могат да участват професионално свързани с морето, без възрастови ограничения. Също така хора, роднини по права линия на лица, професионално свързани с морето – родители, деца, съпруги, съпрузи, братя и сестри.
Участниците могат да изпращат до три творби в различните раздели. Литературните творби не трябва да бъдат публикувани или достъпни в интернет. За произведенията в жанровете живопис и графика не се изисква определен размер.
В раздел фотография фотосите трябва да бъдат в размер A4 или А3.
Оценяването се осъществява от тричленно жури, съставено от изявени литературни творци и художници. Отличените литературни творби се публикуват на сайта на Моряшки професионален съюз. Картините и фотосите се представят на изложба.
Всеки раздел – проза, поезия, живопис и графика, фотография включва следните награди:
1. Първа награда – 300 лв.
2. Специална награда – 250 лв.
3. Втора награда – 150 лв.
4. Трета награда – 100 лв.
5. Поощрителни награди.
Награден фонд – 3200 лв.
Литературните творби се изпращат на имейл: stunion@varna.net, а картините и фотосите се приемат на адрес: 9000 Варна, ул. „Граф Игнатиев“ 6а, вх. 1, ет. 1. Срокът за изпращане и приемане на творбите е до 30 април 2017 г. Всяка творба задължително се придружава от следната информация:
– трите имена на автора/ художника;
– професия и последна месторабота;
– личен телефон, имейл или адрес за връзка.
Пълният текст на статута на конкурса е публикуван в сайта на Моряшки професионален съюз.