Джазът на младите разтърси Юнашкия салон

Веселин Златков

Юнашкият салон е построен през 1910-а, което всъщност го прави малко по-възрастен от джаза. Именно тази най-свободна музика показа какъв е потенциалът на тази почти свещена за варненци сграда като нова сцена на културния живот. Датата 30 април 2017-а сигурно ще се помни дълго от всички, които се довериха на инстинкта си и не пропуснаха поредното ярко отбелязване на Международния ден на джаза във Варна.


Атмосферата в Юнашкия салон беше наистина невероятна и дори и най-претенциозните слушатели и зрители нямаше от какво да се оплачат. Най-хубавото обаче беше, че тази музика, която по-принцип изисква по-различна настройка и дори известна предварителна подготовка, привлече в залата изключително много млади хора. Те пък сигурно са били изненадани, че джазът може да се комбинира с всичко – с поп музиката и с латино ритмите, както показа с невероятното си изпълнение Кръстина Кокорска – Криста, а също и с хип хоп, стига той да е в изпълнение на интелигентни и истински музикални рапъри като „Ума и Дума“.


Формацията, която беше събрал тромпетистът Нейко Бодуров, моторът на поредното събитие за празника на тази велика музика, представи бъдещето на българския джаз в лицето на Евден Димитров (бас) и Теодор Петков (клавири). Вече утвърдените майстори като Венци Благоев, Димитър Семов и Вили Стоянов пък определено се забавляват на сцената на Юнашкия салон. Талантливата млада певица Полина Антонова, Стоян Роянов (саксофони, кларинет), Годислав Гъдев (саксофон) и барабанистът Емил Иванов от своя страна доказаха, че Варна е един от изворите на джаза в България.