Дете проговори след работа с логопед в дома във „Виница“

 

Сами е на 4 годинки. Той е весело, лъчезарно и игриво дете. От една година посещава Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца във варненския квартал „Виница“. „Когато дойдохме за първи път в центъра, Сами беше на 3 годинки и още не говореше. Беше свит и не допускаше хора до себе си“, разказа майка му Пресияна Радева. „Работа с момчето ми започна клиничният логопед Галина Добролевска. В началото той трудно я допускаше до себе си. На 3-ия месец обаче дойде същинската промяна. Детето ми започна да говори, отпусна се, стана по-уверен и емоционален“, сподели Пресияна. Тя уточни, че в екип с Галина Добролевска, със Сами работи клиничен психолог и Монтесори терапевт. „Общите им усилия дадоха голям резултат. Детето ми е неузнаваемо – то е щастливо и сияе, вече допуска хора до себе си, поздравява, дава целувки, обича да се гушка, говори и е много по-уверен в себе си. Тук, в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, той се социализира и идва с голямо желание. Същевременно Галина Добролевска помага и на мен – обучи ме как да работя със Сами вкъщи, за да се подобри речта му“, каза още Пресияна.
Между детето и терапевта вече има силна и позитивна връзка. „Когато дойде при мен, Сами имаше нарушения в орално-моторните механизми и проблеми с храненето, както и проблеми с уменията и способностите му за комуникация в семейна и социална среда. Гласът му е дисфоничен, произнасяше само вокали и съгласни звукове от ранен онтогенезис“, сподели клиничният логопед. „Направих серия от терапии, включващи лицев, четков и вибрационен масаж по метода Войта на периферен артикулационен апарат и език. Същевременно включих на Сами и дихателни упражнения. В резултат на това говорната активност на детето си подобри, както и движението на езика и на долната челюст. Сега продължаваме с масажи, оро-моторни техники и занимания под формата на игра. Прилагаме различни терапевтични техники за подобряване на дъвкателните умения и преглъщането“, обясни специалистът от Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна.
Галина Добролевска е довереният логопед във Варна на Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители. Работи с деца с различни синдроми, соматични нарушения – централно координационно смущение и детска церебрална парализа, както и такива с вродени кранио-фациални аномалии. Тя поема бебетата в Центъра като проследява невро-психическото им развитие от 0 до 12 месеца, извършвайки диагностика на орално-фациалните моторни модели, осъществяващи храненето (сукателен, гълтателен рефлекс, дъвчене и преглъщане) и първичната гласова експресия (вокализацията). Става въпрос за случаите, в които липсва или късно се поява сукателен и/или гълтателен рефлекс, кърмачето има проблеми с преглъщането, нарушен е контролът и координацията при дишане – сукане – гълтане, не може да дъвче или има проблеми с храненето например.