Десен сблъсък на приемането на бюджета

Веселин Златков

В бюджет 2017 липсват важни думи като „паркиране” и „отводвяване”, това заяви общинският съветник от ДСБ д-р Ивайло Митковски. Той се изказа остро за проекта за приходите и най-вече за разходите на  местната власт, като заяви, че философията на бюджета е сбъркана. Общо разходите за заплати са над 100 млн. лв., а само 30 млн. са заложени за капиталови разходи, заяви Митковски. Той подчерта, че и тази година Варна явно няма да има синя зона и да реши един от най-сериозните си проблеми – паркирането. Съветникът допълни, че не се прави нищо и за квартал „Изгрев”, където през 21-ви век хората живеят без вода и пътища. „Виждаме обаче  400 хил. лв. за проектиране на спортни комплекси”, добави Митковски. Той каза също, че не е ясно какво точно става с акциите, които Варна придоби в Пловдивски панаир, защото те също отсъстват от бюджета.
Съветникът от ДСБ обясни също, че в бюджета за Варна като Европейска младежка столица има стотици хиляди левове, но срещу тях има „празни квадратчета”, тоест не се знае кой и какво точно ще прави в тази връзка. Д-р Митковски каза също, че не е вярно, че парите за спорт са се увеличили с 200 хил. лв. Просто в проекта те са били намалени, а сега са се върнали на старата си стойност. По всички тези причини, ДСБ не подкрепя бюджета.
В отговор Янко Станев от СДС заяви, че в този бюджет на Варна има повече ефективност, отколкото ефектност. „Заедно с европейските пари средствата, които постъпват в града, са 450 млн. лв. и това няма как да не влияе на малкия и средния бизнес. По-скоро трябва да мислим вече за времето, когато няма да има повече европейски фондове”, коментира Станев. Той се съгласи, че сумата за заплати, която общината получава, е твърде голяма, но призова да се отчете и положителният ефект от това и декларира, че неговата група ще подкрепи бюджета.
Марица Гърдева от ГЕРБ подчерта, че този бюджет на Варна е без заеми и без повишаване на данъчната тежест за гражданите и затова с чисто сърце ще гласува за бюджета.
От БСП изразиха съмнение, че приходите ще бъдат изпълнени. Милена Георгиева попита, при положение, че 15 млн. лв. са заложени повече като местни приходи – откъде точно ще дойдат? Заради тази несигурност социалистите заявиха, че ще се въздържат да подкрепят бюджет 2017 на Варна.
В крайна сметка с 32 гласа „за”, 3 „против” и 6 „въздържали се” и при отсъствието на няколко негови членове, Общинският съвет във Варна одобри окончателно бюджет 2017. Неговият размер е 270 700 000 лв. Въпреки допълнителните разходи, които се наложиха при обсъждането му в комисиите на местния парламент, макрорамката на бюджета се запази, както беше предложена от администрацията на кмета Иван Портних. Новият бюджет е с 27 млн. лв. по-голям от този през 2016-а. Кметът и съветници от мнозинството коментираха, че заедно с европейските пари, идващи по проекти, Варна през тази година ще разполага с общо 450 млн. лв.

Спряха микрофона на гражданка, докато пита за колите в Морската

Драматична ситуация, в която председателят на Общински съвет – Варна, нареди да бъде спрян микрофонът за изказвания, се разигра в зала „Пленарна” на последната общинска сесия. До това крайно действие на Тодор Балабанов (ГЕРБ) се стигна, след като ангажираната с много граждански каузи Мария Димитрова надвиши времето, в което да зададе питане към кмета Иван Портних.
Димитрова използва възможността да прочете дълго изложение за живота на починалия наскоро граждански активист Георги Хаджитинев, известен като Бай Георги. Тя предложи той да бъде почетен с минута мълчание, но председателят на местния парламент отказа, защото регламентът за такова действие е друг. Въпреки предупрежденията на Балабанов, Мария Димитрова продължи да задава въпроси, като един от тях беше защо все още се допускат коли в Морската градина.
„Моля, спрете микрофона”, заяви в отговор председателят на съвета, след като за пореден път обясни на активната гражданка, че има възможност да говори по темата в последната точка от дневния ред на сесията, която се нарича „Дискусия с гражданите”.
Друго питане към кмета и администрацията на Варна беше свързано с цената на билета за кварталите Боровец и Ракитника, които официално са част от града, но общинският монополист в автобусните превози „Градски транспорт” взема на пътниците 1,40 лв. за билет, вместо 1 лв. Питането беше от съветничката от БСП Милена Георгиева, като беше повторено и от граждани. Председателят на съвета призна, че въпросът е представен официално от съвета на превозвача, но отговор и реакция няма.
С много емоции и пререкания между гражданите и председателя на съвета, сесията продължи и в следващата точка, посветена на програмата за управление на общинската собственост. Според тях идеите за някои от терените противоречат на обществения интерес. След изслушване на доводите на гражданите някои от проектите за управлението на имоти бяха променени. Янко Станев (СДС) обаче заяви, че това не е добра практика, защото така се налага да бъде променена макрорамката на бюджета.

Гаф от трибуната
Станислав Иванов от ГЕРБ: Християнската църква е на 3000 години

Разгорещен дебат за това дали община Варна трябва да финансира строителни, просветни и други дейности на Варненската и Великопреславска митрополия, се разгоря на сесията на общински съвет в морския град. Независимият съветник Григор Григоров заяви, че списъка на това какво финансира общината прилича на цитат от филма „Опасен чар” с незабравимия Тодор Колев.
„Поклонническо пътуване до Света гора, поклонническо пътуване до Румъния… Това ми звучи точно като „куче-касичка, крокодилче-касичка”, заяви Григоров. Той заяви, че парите, които ще се отпускат, на практика ще се дават по преценка на администратори в общината, а не от свещениците. Той също така каза, че с новите дарения общината дава общо 600 хил. за строителството на новия храм „Св. Прокопий Варненски” не е получила нито една количествено-стойностна сметка за разходването на парите.
Председателят на бюджетната комисия на Общински съвет – Варна, Станислав Иванов от ГЕРБ (на снимката) се опита да защити предложението за отпускането на парите, които са около 350 хил. лв.
„Не можем да говорим с неуважение към църквата, това е институция на 3000 години!”, заяви с вълнение в гласа Иванов. След лекия потрес от думите му, неизвестен негов колега го поправи, че по-скоро става 2000 години. „Преди новата ера, след новата ера…”, опита да замаже гафа си председателят на бюджетната комисия, но усети, че ще стане по-лошо и спря.
След емоционален дебат съветниците преминаха към гласуване, при което отпускането на средства на църквата не събра достатъчно гласове. След това то беше оспорено и повторено, като двама от членовете на местния парламент промениха вота си и дарението на общински пари беше одобрено.