Депутатът Иван Иванов обяви предварително Портних за победител

 

 

Народният представител от БСП и председател на областния предизборен щаб във Варна Иван Иванов заяви пред журналисти в навечерието на балотажа, че няма начин досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Иван Портних да загуби балотажа в неделя. По негови думи, няма математическа възможност опонентът на управляващите Костадин Костадинов от „Възраждане“ да спечели.

Прогнозата беше направена на пресконференция, на която завършилата трета кандидатка на БСП проф. Анелия Клисарова съобщи, че не дава подкрепа на никой за втория тур на местния вот. По нейни думи, нито един от останалите в надпреварата не приема идеите на партията за промяна на Варна, затова местните социалисти да гласуват по съвест.

Председателят на предизборния щаб във Варненска област, където БСП се явява на балотаж единствено в Провадия от всички 12 общини, коментира по-задълбочено неговия отказ и отказа на Клисарова да подкрепят Костадинов. Градският съвет на партията във Варна изрази публично единодушната си подкрепа за лидера на „Възраждане“ на втори тур. Според Иванов обаче, това решение не изразява позицията на БСП, след като НС на партията е снела политическото си доверие от председателя на Градския съвет Борислав Гуцанов.

Депутатът обясни, че няма как социалистите да подкрепят Костадинов заради националистически прояви като участие в Луков марш, участия в протестни акции и опитите му за влизане с Областната администрация във Варна и ромския квартал „Максуда“.

Преди да влезе в БСП, Иван Иванов беше общински съветник от коалиция с участие на Костадинов и партиите „Възраждане“, „Атака“ и „Нова сила“. По негови думи, участието му било само като „гражданско лице“. Той сам припомни, че е станал причина за разпадането на групата на коалицията заради спор с Костадинов. Според депутата обаче няма никакъв личен мотив за това да не даде подкрепата си за неговата кандидатура за кмет.

Иванов подчерта, че ГЕРБ ще използва целия си ресурс във Варна за втория тур на местните избори и това прави Иван Портних непобедим. Преди това обаче подчерта, че в общинския съвет партията с три места повече, в сравнение с предните избори, което е значителен успех. Като успех беше отчетено и явяването на кандидати на социалистите в балотажите за районните кметства в града.

Той коментира също, че има членове на БСП, които са работили против кандидатурата на Анелия Клисарова и затова има ясни свидетелства. Иванов обяви, че тези социалисти най-вероятно ще бъдат изключени от партията след изборите.