„Дейли Експрес“ ни похвали: Варна е най-добрият крайбрежен град в Европа

 

Български осемдесетарски поп звучи от колоните на широко и високо пространство, приютяващо десетки блестящи, дошли от съветски времена лади, трабанти и дачии, всичките като дошли направо от заводския цех, завършени със стратегически поставени огледала гордо представящи техните работещи двигатели, разказва The Daily Express, цитиран от „Фокус“.


Това обаче не е декор на филм, намирам се на горния етаж на блестящ нов търговски център във Варна на Българското Черноморие, докато преминавам през червената кадифена завеса към Ретро музея. До всеки експонат има разоръжаваща восъчна статуя на различен комунистически лидер, изглеждащ като хитър продавач на коли. Има витрини с цигарени пакети, играчки и други артефакти от епохата. Въпреки че България прегръща съветския комунизъм, тя е и първата страна, която продава „Кока-Кола“, внесена след държавна визита в САЩ през 1956 г.
Най-добрият плаж от трите във Варна, „Рапонги“ е на пешеходно разстояние от центъра. Може би това е най-добрият европейски крайбрежен град, за който никой не е чувал. Три десетилетия след падането на комунизма, присъства лека носталгия за по-простите, макар и по-групи времена. Навсякъде във Варна се усеща, че това е българската морска столица, която иска на навакса изгубеното време и да капитализира даденостите си.


Като начало градът има сериозна култура в себе си. Четвъртата най-голяма римска баня в Римската империята може да се намери в сърцето на старата част на града, докато Археологическият музей приютява най-старото съкровище на света, открито през 1972 г. от некропол на 7000 години. В историческия център прекрасни сгради от началото на 20 век са в различни степени на бледнеещ блясък и често се търкат рамо до рамо с бруталистични сгради.
Изпълнени с живот саксии като че ли никнат от всеки ъгъл на булевардите, двойки носят бутилки със силна ракия на площадите и мършави бездомни котки се шляят оптимистично по терасите на ресторантите, докато масите са натоварени с избор със сочно месо и купчини салати, богати с домати и щедри резени сирене.
Английският е широко разпространен в града. Шезлонг, чадър и коктейл струват 16 лева тук, по малко от десет лири. Дори и варненският нощен живот успява да е хем шик, хем повлиян от културата. Плажната улица е 16-километрова отсечка с плажни клубове, нощни заведения и басейни, които не биха изглеждали странно на Ибиза или на Миконос, се казва още в статията на „Дейли Експрес“.