Девня се разбуни от жестоко убийство, властта брани авторитета си

Веселин Златков

Докато по високите етажи на държавата неуспялата правосъдна реформа размества политическите пластове, за един град постигането на справедливост се свежда до по-прости, но и доста по-драматични измерения. Хората от Девня искат присъда, която да бъде справедливото наказание за един убиец. Всъщност, не само за него, защото според гражданите виновниците за престъплението са повече от един. Присъдите се изискват  настоятелно, дори нервно, най-вече защото девненци, както може би повечето българи, не са сигурни, че правосъдието у нас все още работи. Затова и не само кървавото деяние и разкриването му, а и самият процес срещу обвинения в убийство Виктор Панайотов се превръщат в новини, които се следят трескаво не само от някогашната славна столица на химическата ни промишленост.
Фаталната нощ, в която един млад човек отнема живота на друг с поредица удари с нож, е петък срещу събота в края на ноември. Ситуацията, за съжаление, е почти тривиална за живота в днешна България. След полунощ, в „малките часове“ в дискотека в кв. „Повеляново“ става скандал. В него, както често се случва, когато нещата преминават от купон в агресия, се включват две групи младежи. От изнесената информация в съдебната зала се разбра, че един от посетителите на въпросната дискотека си тръгнал с висок стол от заведението. И тук вече назрява саморазправата, която завършва със смъртта.

23 - Devnja
Арестуваният заради убийството Виктор Панайотов всъщност не бил там в този момент. Бил в колата си, звъннали му „на проблем“ и той се отзовал. Стигнало се преследване, физически сблъсък и в крайна сметка до 6-7 удара с нож, след които 23-годишният Мартин Тодоров издъхва.
Девненци са гневни от това, че ако властите се бяха вслушали в техните сигнали и бяха обърнали повече внимание на жалбите им, дискотеката е следвало да бъде затворена. Те са убедени и в друго – обвинението не трябва да се повдига само срещу един човек, а срещу цялата група, гонила  Мартин Тодоров. Над 100 души се събраха пред сградата на полицията в Девня, за да заявят, че бездействието на силите на реда има косвено отношение към случилото се. Те блокираха пътища, скандираха „Оставка!“ и „Мафия!“, което не е типично за един криминален случай, колкото и тежък да е той. Явно обаче гражданите вече са свикнали, че институциите реагират само на протести. И за съжаление, не можем да ги обвиняваме за това. Факт е, че и този път властта трябваше да чуе гневни викове и обиди по свой адрес, за да предприеме очакваните от нея мерки. Кметът на Девня Свилен Шитов обеща  на гражданите, че дискотеката да бъде закрита, защото имала 25 000 лв. дълг за наем, ток и вода. Някак странно е обаче, че този факт придоби такова значение едва след като беше отнет един човешки живот.

Съдът категорично отказа да пусне обвинения на свобода
Междувременно варненските съдилища категорично отказаха да пуснат на свобода обвинения в убийство Виктор Панайотов, налагайки му постоянен арест като най-тежка мярка за неотклонение. Основен довод за Окръжния съд, който наложи мярката, са свидетелски показания, според които поне двама души са видели Панайотов с нож в ръката в различни моменти около извършването на убийството.
Защитата на обвиняемия поиска домашен арест с мотива, че той сам се е предал на полицията няколко часа след инцидента. Адвокатът му добави, че Панайотов има нужда от операция на сухожилието на дясната ръка, тъй като има две тежки рани. В отговор прокурорът заяви, че такава операция може да се направи и в затворническа болница.
По време на съдебното заседание стана ясно, че при претърсване на колата на Виктор Панайотов в нея са намерени цял арсенал хладни оръжия, включително и мачете, както и газов пистолет. Обвиняемият за убийството е имал предишна присъда за обир, при който за сплашване е използвал нож. Впоследствие той е реабилитиран. През тази година Панайотов е разследван на два пъти за наркотици, като колекцията му от ножове е разкрита в един от случаите.
Още на заседанието в Окръжен съд – Варна, стана ясно, че обвиненият за убийството не е дал ясно обяснение за случилото се. От обвинението заявиха, че той се е опитал да влияе на свидетели в часовете, преди да бъде задържан. Спорът между адвоката и прокурора по делото дори стигна дотам да се коментират мерките за сигурност по българо-турската граница, която евентуално би минал Панайотов, ако е искал да избяга от правосъдието.
Прокурорът изтъкна и аргумент, че обвиненият за убийството наистина се е предал на полицията, но се явил пред органите на реда измит, с чисти дрехи, с превързана рана на ръката и с изрязани нокти, което явно прави по-сложно вземането на проби.
Защитата се опита да хвърли вината върху медиите, като заяви, че в първите публикации за случая истината била изкривена.
Самият Виктор Панайотов не каза почти нищо пред съда. Почти през цялото време той криеше лицето си с голямата качулка на якето си. Попитан от съдията каква мярка за неотклонение предпочита самият той, обвиненият в убийство заяви, че предпочита да остане под домашен арест в дома на родителите си. Решението обаче беше той да остане за постоянно зад решетките и впоследствие беше потвърдено и от апелативния съд. Дали процесът ще потвърди или отхвърли виждането на недоволните девненци, че за смъртта на  Мартин Тодоров трябва да бъдат съдени още хора, предстои да разберем. Случаят обаче при всички случаи привлече общественото внимание, което може да се разглежда и в двете посоки. От една страна, това донякъде гарантира, че потулване на случая няма да има, както се притесняват граждани на Девня. От друга – общественият натиск може да повлияе прекалено на магистратите  и в крайна сметка не фактите, а именно той да определи каква да е присъдата. За съжаление, ставали сме и в други случаи свидетели на подобни дела.