Девненец откри домашен олтар със загадъчен надпис

 

Девненецът Николай Узунов откри древни артефакти при изкопни работи в двора си в квартал „Река Девня“, който попада в границите на археологическия резерват „Марцианополис“. Става въпрос за предхристиянски домашен молитвен олтар и фрагмент от архитрав – носеща греда на постройка, която лежи върху колони или стени, обясни директорът на Музея на мозайките Иван Сутев, съобщиха от пресцентъра на община Девня.
Преди дни, докато правили сондаж за кладенец в двора, Николай и негови приятели в буквален и преносен смисъл ударили на камък. Подпочвени води не били открити, но пък камъните, които извадили от 6-метровия изкоп, ги впечатлили със своята особена форма.
При разчистването на пръстта от по-малкия се появил вдълбан текст (епиграф) на древен език. Николай занесъл артефактите в музея, а специалистите веднага ги разпознали.
Надписите по олтара обаче тепърва ще се изследват, защото не са нито на старогръцки, нито на латински език. Не е изключено находката да е от по-ранен исторически период, но да се е използвала и от жители на древния град Марцианопол, чиито руини лежат под квартал „Река Девня“.