Двама варненци влязоха в болница заради грип

За периода от седмицата от 27 октомври до 2 ноември регистрираната в РЗИ – Варна, остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници, съобщиха от инспекцията.
Регистрирани са 19 случая на чревни инфекции (14 ентероколита, 1 хепатит, 2 колиентерита и 2 ротавирусни ентерита) срещу 30 от предходната седмица. От въздушно – капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 34 лица (25 случая на варицела, 1 бактериален менингит и 8 случая на скарлатина) срещу 47 за предходната седмица.
Случаите с диагноза ОРЗ (остри респираторни заболявания) са 70 срещу 65 за предходната седмица. С диагноза грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина” има 2 лица, постъпили за лечение. През изминалата седмица има 1 регистриран случай на заболял от лаймска борелиоза. С бързи известия има съобщени 4 лица, ухапани от кърлеж.
В имунизационния кабинет през отчетния период са преминали общо 53 лица. Проведени са общо 20 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 6 лица. 27 лица са преминали през кабинета за консултации, относно провеждане на имунизации. В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 15 лица. Извършени са 17 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести
(ОЗБ).