Двама бивши футболисти на Спартак и Тодор Стойков влизат в новия УС на клуба

Красимир Зафиров запазва мястото си в управата или става почетен президент

Шефът на ръгбито Пенко Кънев ще окоси легендарния терен наЛокомотив

Двама бивши футболисти на СпартакРадостин Станев и Борислав ГеоргиевБобъра, както и баскетболната легенда Тодор Стойков ще влязат в новия Управителен съвет на Спартак 1918, научиНародно дело Седмицата”. Това ще стане по време на Общото събрание на клуба на 5 декември от 18 часа в Юнашкия салон, на което ще се избере ново ръководство. Както е известно, Станев, Бобъра и Стойков имат огромна заслуга за връщането на стадионСпартакна клуба. Тримата оказаха голямо съдействие от София на привържениците на отбора по време на кампанията им за връщане на имотите на спартаклии.

На форума ще стане ясно също дали легендата Красимир Зафиров ще остане и в новия УС, или ще бъде удостоен с титлатапочетен президентна клуба.

Междувременно стана ясно, че официално стадионСпартаки прилежащите му площи ще станат отново общинска собственост на сесия на ОбС през януари или найкъсно февруари. Единственото изискване на общинските шефове било Спартак 1918 да си избере нови шефове, на които да отдадат безвъзмездно за ползване клубната база. Казусът може да бъде разрешен документално и през декември, ако се свика сесия на ОбС до Коледа, което обаче е помалко вероятно.

Разбра се още, че буйната растителност на легендарния футболен терен на стадионЛокомотиввъв Варна скоро ще бъде окосена. Това съобщи заНародно дело Седмицаташефът на ръгби клубВарнаПенко Кънев.

С ДирекцияСпорткъм общината и футболния Спартак 1918 постигнахме съгласие да използваме терена за ръгби. Намерил съм косачка и съм осигурил бензин, но когато вали и времето е влажно, не става за косене. Чакам само два слънчеви дни и за 4 часа ще се справя”, каза Кънев. Той допълни, че освен от неговите таланти, на терена може да тренират и таланти на Спартак 1918, ако напролет се извърши ремонт на тревното покритие и си върне нормалния вид.

След като окосим терена, ще става за тренировки за ръгби, но за футбол трябва да се възстанови тревното покритие. Надявам се, че и това ще се случи, тъй като много спортни бази в града се реновираха и обновиха, а специално този терен наЛокомотиве с огромна история. На него израснаха поколения футболисти наСпартаки ръбистии са се играли паметни мачове”, каза още Кънев.

Когато на въпросната земя наЛокомотивимаше перфектна тревна настилка през 70-те и 80-те години на XX век, на нея тренираха и играеха мачове децата, юношите и дублиращият тим на футболнияСпартак”. Представителният отбор също тренираше там.

На него се подготвяха също и провеждаха срещи от държавното първенство таланти и мъже от ръгбито.

В края на миналия и особено през този век обаче теренът загуби своето предназначение. От години върху него храстите, растителността и тръните са се извисили на повече от метър и наподобяват джунгла, в която се разхождат кучета.

Оформена е все пак и пътечка, по която минават хора. Такива, които съкращават маршрута си или отиват да бягат за здраве край изкуствения терен подолу, или футболни таланти от школата на спартаклии.