ДБ поиска оставката Балабанов, но мнозинството издържа

На последната сесия на Общински съвет – Варна

Демократична България – Варна поиска на последната общинска сесия оставката на председателят на местния парламент Тодор Балабанов. На пресконференция с участието на лидерите на обединението в морската столица Васко Василев и Нелко Начев, като основен аргумент за това действие беше посочено е бездействието на председателя на Общински съвет -Варна, както при изпълнение на функциите на съвета, така и при възникнали кризисни за Варна ситуации.

„За една година ОбС реализира печален рекорд, само осем сесии, от които една тържествена“, заяви Васко Василев. „Едни от най-важните комисии буквално не работят. Комисията „Архитектура и благоустройство“ не е заседавала повече от половин година, комисията „ Наука и образование“ – също. За една година има приети три решения. Комисия „БКД“ – един път за осем месеца. А Правна комисия даже не съществува.“ Той посочи също, че начинът, по който се свикват сесии и се изпращат материали, е в нарушение на правилника и лишава съветниците от възможността да вземат информирани решения по поставените казуси. Василев изрази недоволството си от факта, че такава важна тема за варненци ,като ремонта на Аспаруховия мост, е била разглеждана от Балабанов несериозно и некомпетентно, което е подигравка за жителите на морската столица. „Не може да се гледа на общинските съветници като на проформа машинки за гласуване, не за това са избрани“, подчерта Васко Василев. Другият аргумент за оставката, посочен от другия съпредседател на ДБ-Варна Нелко Начев е, че в условията на най-голяма екологична криза във Варна, при внесено предложение от Демократична България за сесия, на която да се изслушат експертни мнения и да се даде информация от всички ангажирани институции, Тодор Балабанов въобще не реагира. Планираното теглене на банков заем от “Градски транспорт”, само преди няколко години финансирано с над 100 милиона по европроект за интегриран градски транспорт, е безвъзвратно закъсняла мярка. Решението за заем от 10 милиона се внася за разглеждане от Общинския съвет, без да е свиквана комисията по транспорт и без да са предприети нужните оздравителни мерки, с които да се прекрати работата на загуба. Начев изрази и притеснението си, че на последните сесии, както и последната, отново не бяха допуснати граждани и журналисти в залата. Макар това решение да се обяснява с епидемиологичната обстановка, на практика това възпрепятства гражданите да задават въпроси на местната власт. „Може да се влезе в ресторант, но не и на сесия“, подчерта той безсмислието на мярката.

Внесеното от ДБ искане обаче не постигна търсения резултат. Мнозинството от съветниците на ГЕРБ и техните съюзници отхвърлиха искането на Демократична България за оставка на председателят на Общински съвет -Варна Тодор Балабанов. От раздадени 44 бюлетини и 7 нераздадени, 30 депутата гласуваха против. Предложението подкрепиха 12 съветници, а 2 бюлетини бяха празни и невалидни в пликовете.