Даниела успя като козметичка, сега катери върховете в културизма

 Клиентките й вече я питат какво да тренират във фитнеса и как да се хранят

Тя е млада и щастлива жена от Варна. Обича работата си като козметичка и ако съдим по мненията на клиентките й, се справя по най-добрия начин. Преди година Даниела Куртева решава да се посвети професионално на своята тръпка – културизма. Дамата решава да опита дали ще успее и на това поприще. Едва ли обаче е предполагала, че първата й година – 2015-а, ще надмине очакванията й. Дани участва в цели шест състезания, което е рядко срещано в нейната дисциплина – бикини фитнес, тъй като обикновено нейните опонентки записват две-три изяви годишно. Още по-впечатляващото е, че чаровната варненка е повече от убедителна на сцената, като в първите си състезания вече е спечелила четири първи места.

28-01

– Даниела, какъв е Вашият баланс през първата Ви година в културизма?
– Останах приятно изненадана от себе си. Исках, разбира се, да се представя колкото се може по-добре, но надминах своите очаквания. Дебютирах с трето място на републиканското в Бургас през 2014-а, а после на „Турнир Пловдив” – април 2015-а на квалификацията за национален отбор, спечелих първо място в категория бикини фитнес до 169 см. След това станах балканска шампионка в румънския град Регин. Последва участие на „Олимпия“ в Испания. После през октомври 2015-а в турнир „Трек къп” отново спечелих първото място.
Последва участие в държавното първенство в София, където станах първа в категория – ръст 166, а впоследствие взех и абсолютната титла, за която се конкурирах с победителките от другите пет категории.

– Как решихте да се посветите на този спорт?
– С мой близък влязох в залата и останах в нея. Но аз отдавна харесвам културизма, тренирала съм като любител 3-4 година във фитнеса преди това.

– Трудно ли Ви беше в началото?
– Трудно ми беше не в тренировките, а да намеря време за тях. Причината е, че работех на две места – като козметик. Това налагаше първото ми занимание за деня да е рано сутрин, а второто – късно вечер. Но твърдо бях решила да стана състезател и връщане назад нямаше.

– Кой е Вашият треньор?
– Това е Мартин Русанов от Разград. Затова ходя да тренирам известно време там, той също идва във Варна.

– Как успяхте да стигнете толкова бързо до успехи?
– Полагам много труд в тренировките и съм отговорна. На състезанията пък разчитам на добре тонизираща фигура. Старая се сценичното ми поведение да е перфектно.

– Колко пъти излизате на сцената на първенство?
– В нашата дисциплина първо се започва с индивидуалното представяне – теуолк, което е приблизително 2 минути. След това се преминава към сравнително позиране, по време на което пред съдиите са едновременно всички състезателки. Общо имам около 10 минути да покажа това, за което съм тренирала 3-4 месеца.

28-03

– Когато се подготвяте за състезание, какъв е режимът Ви, включително и хранителният?
– Винаги лягам в 22 часа и ставам в 7. Добрият сън е от изключително значение за тонуса и енергията ми. От пилешкото месо и рибата набавям протеини, а оризът, овесените ядки и картофите ме зареждат с въглехидрати. В менюто са ми още яйцата и зеленчуците. Храня се 5-6 пъти на ден, със строго определени порции. Месото например е 150 грама на хранене. Пия и по 4 литра вода, а в дните непосредствено преди състезанието поемам повече вода.

– По колко часа тренирате и на какво наблягате?
– Заниманията са две на ден, като всяко от тях е по 90 минути. Работя последователно за крака, гръб и гърди, за рамо и ръце.

– Дава ли някакво предимство във Вашата дисциплина поставянето на силикон на определени места по тялото?
– Това е индивидуално решение на всяка състезателка. Аз например имам силикон на гърдите, но съм го поставила 4 години преди да започна да тренирам. На този етап не смятам да си правя други пластични корекции.

– На кого дължите безупречния си вид, когато се представяте на сцената?
– На моя треньор Мартин Русанов, както и на фризьорите и гримьорите Силвия и Максим. Благодарна съм и на тримата.

– Докъде се простират Вашите мечти в културизма?
– Искам да стана европейска и световна шампионка, или поне да спечеля медали от тези първенства. За да участвам в тях обаче още през 2016 година, първо е необходимо да завърша първа или втора на държавното.

– Обсъждате ли с клиентките си в козметичния салон Вашите изяви на сцената?
– Да. И вече стигнахме дотам, че клиентките ми ме питат какво да тренират във фитнеса и как да се хранят.

– За Вашия спорт се знае, че се употребяват стероиди. На Вас предлагали ли са Ви?
– Не, но и да ми предложат, няма шанс да започна да ги вземам. Както аз, така и моят треньор смятаме, че с добре балансиран хранителен режим и усърдни тренировки целите се постигат и без стероиди.

Недко Петров