Гуцанов: Спираме източването на милиарди по схемата „ин хаус“

Варненският депутат и председател на парламентарната комисията по транспорт Борислав Гуцанов изрази оптимизъм за работата ѝ в началото на годината. В публикация във Фейсбук той сподели, че още в първото си заседание, комисията е показала готовност да работи конструктивно и по същество. „Това е начинът да формираме работещи законодателни решения в полза на страната и на съгражданите ни“, коментира лидерът на варненските социалисти.

Гуцанов не скри и удовлетворението си и от чутото от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на блиц-контрола в комисията.

 „Раздаването на държавен ресурс от правителството на ГЕРБ по схемата „ин хаус“ не трябва да остане безнаказано и аз вярвам, че разследващите ще бъдат безкомпромисни при „осветляването“ не само на тази сделка, но и на всички останали, през които стана възможно източването на 7,8 млрд. лева от бюджета на държавата. Следващата стъпка ще бъде внасянето на законодателни промени, които да гарантират, че средства по схемата „ин хаус“ ще се харчат само за нуждите на отбраната и националната сигурност, каквато беше идеята при залагането на тази възможност в нормативната база преди повече от 10 години“, коментира той.

Борислав Гуцанов заяви също, че ще следи с особен интерес придвижването на темата с платените без търг и конкурс 435 млн. лева за удълбочаване на канала море-езеро във Варна към компетентните правораздавателни органи.