Гуцанов: Пристанище Варна-Изток очевидно отива в историята

Пристанище Варна-Изток очевидно отива в историята, изместено от никнещи едно след друго заведения. Въпросът с преместването му е тема табу, за която вече почти никой не говори. Това заяви в специално изявление по темата варненският народен представител от БСП Борислав Гуцанов. Той припомни, че преди 12 години перспективите за развитието на порта бяха съвсем различни, а по мащабния план за модернизацията му дори бяха осигурени средства от Япония. По този повод Гуцанов зададе поредица от важни въпроси, които имат нужда от точни и бързи отговори. Ето какво заяви той:

Като варненец и човек дълбоко свързан с морето не мога да се примиря, че морската индустрия, която години наред определяше стопанския облик на града ни и беше основен поминък за хиляди хора, в момента има незначителен дял от икономиката на страната. Първите удари морският бизнес понесе по времето на т.нар. демократични правителства. По време на управлението на Иван Костов бе обявен фалитът на най-големият корабостроителен завод в тази част на Европа – Варненска корабостроителница и над 5000 пряко заети още много, заети в съпътстващите дейности останаха без работа. В помощ на демократите явно се бе включил същият Джордж Сорос чрез Отворено общество, който сега прозира зад проекта, наречен „Демократична България“.

Вторият решителен удар върху морската индустрия нанесе управлението на ГЕРБ, което замрази всички големи проекти, които можеха да върнат Варна и страната на картата на световните транспортни коридори. Проектът за преместване на товарните дейности на новия интермодален терминал под „Максуда“ и новият европейски облик на Морска гара с яхтен и пасажерски терминал, Аквариум, многофункционална зала и др. атракциони, чието начало бе сложено с меморандума между Община Варна и Министерски съвет в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на транспорта през 2008 г. вече щеше да бъде факт и да носи приходи на хазната и на варненци.

Аз смятам, че не всичко за Варна е загубено и затова отправих питане към служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в няколко точки:

1. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да даде информация съществува ли в дългосрочните планове на ведомството намерение за реализиране на проекта за преместване на товарните дейности от пристанище Варна – изток и изграждането на нов интермодален терминал във Варненското езеро (под кв. „Максуда“).

2. Каква е съдбата на проекта, изготвен по поръчка на МТИТС и Консорциум „Енергопроект – Роял Хасконинг“ ДЗЗД и фигурира ли в плановете на МТИТС изпълнение на проектите, свързани с Варна, които са заложени в Стратегията за развитие на транспортната система на Република България на МТИТС и Общия генерален план на транспорта, които ще изтрият налагания от сегашното състояние на крайморската територия образ на „скара-бира“ – дестинация и ще привлекат големи и дългосрочни инвестиции в интерес на общината и държавата?

3. Има ли намерение МТИТС да обяви международен конкурс за концептуално изграждане на тази територия в синхрон с първоначалните намерения при старта на проекта за усвояването й извън товарните дейности и ако – „да“, в какви срокове?

4. В състояние ли е МТИТС да приключи всички процедури по преобразяването на тази територия, вкл. с нов пасажерски терминал и яхтено пристанище към момента на изтичане на действащите в момента 10-годишни договори (ако те не бъдат прекратени, преди изтичане на срока) и незабавно да започне реализация на същинския проект?

Като народен представител от Варна и човек, пряко ангажиран от години с този проект, ще настоявам МТИТС да направи проверка на сключените договори от ДП „Пристанищна инфраструктура“ с частни фирми и да даде отговор кои от тях изтичат, могат да бъдат канцелирани или коригирани. Да бъдат разгледани и обсъдени и всички възможности в настоящия момент за финансиране и рестарт на проекта по най-бързия начин в неговите първоначални концепция и параметри.