Гуцанов посочи бъдещето на стратегически проекти

„Ако не успеем при актуализацията през юни, то още в бюджета за 2023 година ще бъдат заложени средствата за укрепването на свлачище “Трифон Зарезан” и крайбрежната дамба на Варна.” Това съобщи народният представител от “БСП за България” и председател на транспортната комисия Борислав Гуцанов, който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов,  областния управител на Варна Благомир Коцев  и представител на “Геозащита” участва в оглед на буните, укрепващи варненския бряг, дамбата в морската столица и свлачище “Трифон Зарезан”.
“Няма да скрия удовлетворението си, че след като много години бившите управляващи неглижираха брегоукрепването в нашия регион и не предприеха нищо по същество в тази посока, сме на път най-късно догодина да започнем  работа по ликвидирането на последиците от най-голямото и опасно свлачище в страната и възстановяването на красивия панорамен път”, коментира Гуцанов.

Той припомни, че свличането на “Трифон Зарезан” стана преди повече от 15 години. “Това направи неизползваем панорамния път, а той е най-важната пътна връзка между Варна и курорта “Златни пясъци” – обекти, които имат ключова роля за развитието на туризма на Северното Черноморие. Крайно време е да се действа не на думи, а по същество. Туризмът е сектор от първостепенно значение за икономиката ни и няма място за отлагане”, коментира Борислав Гуцанов. В края на май в Народното събрание даде разяснение и по други стратегически проекти, които пряко или косвено имат огромно значение за Варна.

„Гарантираното опазване на околната среда е безспорен приоритет на БСП и затова смятаме, че промените в Закона за опазване на околната среда са изключително важни. В същото време сме категорични, че не трябва да има никакво забавяне на големите инфраструктурни проекти на страната, на каквото сме свидетели до момента – и за магистрала „Струма“, и за магистрала „Черно море“.“, заяви в НС шефът на транспортната комисия Борислав Гуцанов.

„В момента в Гърция се изграждат големи пристанищни мощности, а ние не можем да предложим вариант товарите, които ще се обработват там, да стигат до Западна Европа през България. Защото не сме готови с нужната инфраструктура за това.

В икономиката няма празни пространства. Инвестициите търсят път и дали ние ще ги привлечем да минат през България зависи само от нас. Затова от трибуната на Народното събрание днес заявих, че трябва да намерим баланса между задължителното опазване на околната среда и икономическия интерес от изграждането на големите инфраструктурни обекти, защото от развитието на икономиката ни зависи просперитетът и благоденствието на всеки един гражданин на България.“, посочи той.

До 25 юни актуализираният държавен бюджет трябва да бъде приет, за да може от 1 юли да стане това толкова очаквано за 2 млн. пенсионери увеличение на пенсиите с 25%. Това каза по БНТ варненският депутат по повод очакванията за актуализацията на държавния бюджет и позицията на социалистите по него.

Той заяви, че от партията не са готови да отстъпят от нито една от мерките. Но трябва да има диалог между четирите партии, за да има мъдро решение, каза Гуцанов. Това, за което БСП ще настоява, са безспорно пенсиите, които ще се променят на два етапа – от 1 юли с увеличение до 25% и от 1 октомври – да има по-голяма справедливост в пенсионната система.

На второ място това е мисълта за младите семейства. От 4500 необлагаемият минимум за тях да стане 6000 лв, което означава по 50 лв. на месец за едно дете, по 100 лв. за две деца. Гуцанов заяви, че целта на антикризисните мерки на правителството е да овладеят инфлационните процеси, да има нормален живот на всяко българско семейство и икономиката да продължава да се развива.