„Грийнпийс” разкри: Пластмасите ни тровят, проблемът започва от детските градини

Микропластмасата, попаднала в морето, преминава по хранителната верига и през рибата и други морски храни прониква в човешкия организъм. Тя има токсичен ефект, който за съжаление още не е напълно изследван, но със сигурност е вреден. Това каза доц. Валентина Тодорова от института по океанология на БАН на борда на кораба „Рейнбоу Уориър“, който завършва преди дни във Варна европейската си обиколка. Плавателният съд е основно средство в кампанията на „Грийнпийс“ за намаляване на изхвърлянето на пластмаса в морето, наречена „Свободни от пластмаса“.


Този материал представлява 90 % от твърдите отпадъци в световния океан, а големият проблем е, че все още не е измислена технология за събирането му. В Холандия се разработва машина, която ще може да извади пластмасата от морето и за създаването й вече са събрани 3 млн. долара, стана ясно на срещата с медиите.
Проблемът на практика започва от детските градини, при това напълно буквално. На година в една забавачница се изхвърлят около 200 хил. пластмасови чаши за еднократна употреба, обясни Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България. Затова и директори на детски градини от Варна са получили специална покана да гостуват на борда на „Рейнбоу Уориър“, за да бъдат запознати с вариантите за намаляването на това количество отпадък.


За съжаление, едва от тази година в България се прилага програма за мониторинг на морското замърсяване, така че данните за реалната ситуация ще бъдат готови през 2018 г.
Стефана Димитрова от Басейнова дирекция за Черноморския район призна, че институциите имат „сериозни пропуски“ в информацията по този световен екологичен проблем на местно ниво. Тепърва се търси и форма всички черноморски държави да направя общо проучване на замърсяването на морето.