Граждани отхвърлиха за мащабен паркинг в Аспарухов парк

 

Веселин Златков

 

Гражданите на варненския квартал „Аспарухово“ не искат връзката между парка им и плажа да бъде прекъсната от улица и паркирани край нея коли. Те освен това са загрижени за това застрояването с предвидени атракциони да не засегне блатото, в което има защитени видове растения.

Това са някои от основните мнения, които се чуха по време на публичната дискусия по предложения подробен устройствен план (ПУП/ПРЗ) на Аспарухов парк. Тя беше организирана в средата на февруари от инициативния комитет „Аспарухово“ с активното участие на общинската съветничка от БСП Милена Георгиева и неправителствени организации и активни граждани.

Основните опасения са, че приемането на ПУП-а, за който се говори вече повече от 20 години, може да отвори вратичка за подчиняването на парка на различни меркантилни търговски интереси.

В дискусията се включи активно главният архитект на Варна арх. Виктор Бузев. Той подчерта, че плана позволява единствено застрояване на малки постройки, които да са за обслужване на посетителите на парка. Бузев добави, че както в Морската градина има атракциони, които я правят привлекателно място за отдих, такива е нормално до има и в парка на „Аспарухово“. Главният архитект заяви също, че ако не бъде приет подробният план, няма как да се пристъпи към изготвянето на паркоустройствен план.

Една от участничките в дискусията специално обърна внимание на нуждата да се опази блатистата зона от парка, в която се откриват защитени растителни видове като блатно кокиче и орхидея. В момента предвиждането по ПУП за тази част е за атракцион. Арх. Бузев коментира, че това може да е съобразен със спецификата на мястото атракцион, който да дава възможност на посетителите да виждат тези редки цветя.

Неправителствената организация „Варна диша“ пък излезе с позиция, че ще обжалва ПУП-а за Аспарухов парк, ако бъде приет. Причината за това е решение от 2015-а на РИОСВ, която е приела, че не е необходима специална екологична оценка на плана. От „Варна диша“ настояват такава да бъде изготвена.

По въпроса за планирания път между парка и плажа, където са предвидени близо 600 места за паркиране на автомобили, мнозинството от гражданите изказаха възражение. Според тях не бива да се допуска влизането на коли в Аспаруховия парк, за да не се повтарят проблемите с Морската градина. Все пак имаше граждани, които заявиха, че възможността да се стига до плажа с кола ще помогне на бизнеса в крайбрежната зона.

Беше изразено мнение, че не е намерено и ясно решение за рибарското селище „Карантината“, което на практика влиза в територията на парка, но има друг статут.

На срещата освен граждани присъстваха и експерти, районният кмет на „Аспарухово“ Калина Белмезова, общински съветници, представители на различно политически сили, а също и народният представител от БСП Иван Иванов.