Граждани и политици питат, кметът мълчи: Битката за жк „Чайка” във Варна навлиза в нов етап

Веселин Златков

Конфликтът между жителите на жилищния комплекс „Чайка” и корпоративния интерес, който иска застрояването на свободните пространства в него, навлиза в нов етап. Това показа  заседание на общинския съвет, проведено миналата седмица. Темата беше отворена още в самото начало на сесията с питане от независимия съветник Иван Иванов, избран като част от патриотичната коалиция „Варна”. Той поиска кметът Иван Портних да заеме ясна позиция по въпроса за новия ПУП-ПРЗ за „Чайка”. В подробния план, разрешаващ новото строителство, има очевидни грешки, за които съветници са сигнализирали. Той освен това е атакуван с петиция от граждани до Европейската комисия, заяви Иванов. Под въпросната петиция подписи са положили 1500 души.
Подробният план, предложен преди време, беше първо приет с гласовете на мнозинството около ГЕРБ, но после спрян, след като жителите на жк „Чайка”, признат от международната архитектурна общност за образцов квартал, започнаха масови протести. След това обаче съдът върна плана, а общината в лицето на кмета Портних и управляващото мнозинство реши да не търси нов вариант за спиране на строителството. „За момента единствената позиция е писмо от юриста на общинския съвет, който заявява, че планът е в сила, освен за имотите, за които се водят дела”, коментира общинският съветник Иван Иванов.
„Ще се преразгледа ли ПУП-ът и ще има ли строително вето през това време?”, попита от трибуната на съвета Иван Иванов. Той заяви още, че се иска унищожаване на детски и спортни площадки, които са символи на квартала. Отговор на въпросите му не последва. Кметът на Варна пък изобщо не се появи на сесията на съвета.
Много граждани от „Чайка” бяха в залата на общината и ръкопляскаха на предложението за ново спиране на ПУП-а и на апетитите за застрояване. Причината е, че по неофициална информация корпоративни интереси „натискат” общината за бързо решение и разрешаване на строителството. Последваха изказвания на представители на неправителствени организации, между които и дългогодишният защитник на „Чайка” от незаконното строителство Кръстю Кръстев. Той за пореден път заяви ясно, че жилищният комплекс е на практика завършен още преди десетилетия и там не може и да става дума за изграждане на мащабни нови сгради.
На сесията обаче имаше и гласове за застрояване. Те бяха на собственици на парцели в „Чайка”, които заявиха, че жилищният район трябва да бъда „обновен”. Сблъсъкът на мнения не доведе до реални действия, а в квартала, изграден като универсален пример за комплексно застрояване, вече упорито се говори, че новото строителство може да почне всеки момент. Със сигурност това ще доведе до нови протести.