Градът ни има свой финалист в академия „Иновация в действие”

Третото издание на академия „Иновация в действие” навлиза в последния си етап. Вече са ясни шестимата финалисти, които ще представят проектите си пред авторитетно жури в края на януари 2017 г. Журирането ще бъде непосредствено преди церемонията по награждаване, така че победителите ще бъдат известни в последния момент.
Финалистите са млади иноватори от София, Варна и Залцбулг. Те бяха избрани сред селектираните 20 най-добри идеи, които бяха подадени след провеждането на академията „Иновация в действие“. Организаторите „Солвей Соди“ АД и основният партньор на инициативата „Аурубис България“ АД разкриват и конкретните теми на проектите:
– устройство към зимно оборудване за придвижване в заснежени райони;
– образователна пъзел стая;
– рециклиране на продукти и включването им в процеса на 3D принтиране;
– социална мрежа за земеделски производители в защита на пчелите;
– приложение-игра за напътствие и мотивация за здравословен начин на живот;
– програма за личностно развитие на деца в риск чрез рециклиране на рекламни материали.
За да достигнат до среща с журито, участниците присъстваха на лекторски сесии, под формата на работилници в София, Варна и онлайн. По време на сесиите те научиха от изявени специалисти в своите области кои са принципите на иновациите, какъв е процесът на създаване и управление на проекти и как те да бъдат финансово самостоятелни и устойчиви.
В края на януари 2017 г. всеки един от шестимата финалистите ще бъде оценен от експертно жури от представители на бизнеса. Негови членове са Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД, Стефан Делайе, управител на комуникационна агенция Havas, Дидие Щосел, изпълнителен директор и заместник-председател на Борда на директорите на Nova Broadcasting Group, Огнян Траянов, председател на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, и Цветелина Тенева, основател на The Business Institute.
По време на церемонията по награждаване най-добрите три проекта ще получат специални образователни награди:
Първа награда – участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел – една седмица през август 2017 г.
Втора награда – магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute.
Трета награда – курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute.