Градът беше парализиран от порой, Константиново пострада най-сериозно

Екип на „Народно дело Седмицата“

5 - Poroj 1

Истински хаос по улиците на Варна предизвика пороят в началото на миналата седмица. Силният дъжд наводни ключови автомобилни и пешеходни подлези, които водата и калта превърнаха в непроходими маршрути за дни. По време на самата буря пък улиците и кръстовищата се превърнаха в пълноводни реки, на които пешеходците трябваше да газят вода до колене. Дъждът блокира автомобили и дори автобус от градския транспорт. На места пътната настилка беше отнесена и се наложиха спешни ремонти, включително и на съвсем скоро обновени участъци.
Най-засегната част от община Варна се оказа село Константиново. По много неща бедствието там напомняше за трагедията в „Аспарухово“ отпреди две години. За щастие, този път гневът на природата не доведе до човешки жертви. Сериозните поражения по инфраструктурата обаче докараха сериозни проблеми на местните жители и без друго сериозно уплашени от пороя. Както в селото, така и в останалата част на община Варна стойността на пораженията все още не е окончателно изчислена.

5 - Poroj 4

5 - Poroj 3
Поражения от силната буря в понеделник имаше и на варненския плаж. Шокаровият канал, който така и не е възстановен от потопа през 2014-а, се превърна в истински кален водопад. В  района на Рибарския плаж имаше паднали дървета, а скатът над крайбрежната алея отново се раздвижи, напомняйки за един от най-големите кошмари – свлачищата. Докато инфраструктурата се възстановяваше в продължение на дни, много варненци поставиха въпроса дали трябва да отдадат случилото се само на природната стихия, или за част от проблемите имат вина и хората и институции с дейността си или с бездействието си.