Градската младежка култура търси ново пространство

Веселин Златков

В годината, в която Варна е Европейска младежка столица, градът губи едно от най-важните, оригинални и значими места за изява на младите хора – Хале 3. Причината е предвидима, дори банална. Наемът за помещенията в някогашния полиграфически комбинат на бул. „Христо Ботев“ е вдигнат двойно от частния собственик. Това стана ясно миналата седмица. Добрата новина е, че общината обещава да подслони дейностите и организациите, намерили точното си място в това алтернативно младежко пространство, в друга обстановка, този пък без опасност за изненадващи скокове на наема. Засега официално не е решено нищо. Слуховете, че някогашното бомбоубежище, станало известно през 90-те като легендарния рок клуб „Бонкърс“, ще заживее нов живот като новото „хале“, обаче са твърде упорити.

 

Засега екипът създал Хале 3 на практика няма избор и трябва да разглоби и изнесе всичко това, което създал от 2015-а до сега буквално със собствените си ръце и с помощта на доброволци. А свършеното за тези две години всъщност никак не е малко.

Освен тренировки и състезания по скейт, кънки и джаги, в Хале 3 редовно се организират концерти, прожекции, изложби, театър, базари, майсторски ателиета, лекции, презентации и обучения. Те продължават и в момента, както се казва – като до последно. Често младежите се събират и просто ей така, да разпуснат в приятна компания на хората със сходни идеи и интереси.

Към всичко това трябва да добавим няколко важни детайла за „лайфстайла“ в Хале 3. Въпреки недоволството на някои посетители, законите в това иначе доста свободно място се спазват стриктно – пушенето е забранено, продава се бира, но само на тези, на които е позволено. Всъщност, екипът признава, че са си разрешил спомената търговска дейност след много спорове. Просто целта им никога не е била да продават нещо, да се превръщат в заведение и като цяло да печелят от скромния бюджет на алтернативната младеж. Но за да успеят да плащат наема, все пак са приели този компромис.

 

Разочарованието от предстоящото затваряне на Хале 3 е голямо, но обвинения няма – нито към собственика на помещенията, който естествено има пълното право да се разпорежда със собствеността си, нито към многобройните доброжелатели, които уж са искали да помагат, но така и не са го направили (или поне не в достатъчна степен). Създателите на това алтернативно пространство са едновременно горди и разочаровани най-вече от самите себе си, това видя и чу репортер на „Народно дело Седмицата“, който присъства на последната им организационна среща.

 

Иронично е, че от 14 до 18 юни Варна ще е домакин на Национален дебат „Младежки пространства“. Тогава най-яркото младежко пространство на Европейската младежка столица през 2017-а всъщност няма да съществува. Дано някой поне се сети да покани хората от Хале 3 да кажат искрено и честно защо се е стигнало до изчезването му. Иначе има риск този форум да стане поредното събиране с много положителни пожелания и много „ще“ – говорене за бъдеще неопределено, в което обществените средства ще се насочват към обществените нужди. А междувременно реално свършената работа ще е останала в минало свършено време.

Място за отчаяние обаче няма. През лятото съоръженията от Хале 3 ще излязат на лятно „турне“ на открито в Морската градина и в различни части на града. Какво ще се случи след това, зависи от всички, които им пука за създаването на условия за развитието и изявата на младите хора на Варна.

Общината предлага решение с много неизвестни

Защитното съоръжение в района преди Аспарухов мост, по-известно като някогашния рок клуб „Бонкърс”, се върна за управление от общината след решение от местния парламент на сесия миналата седмица. Неговото бъдеще ще е да стане нов скейт парк с открита и закрита част, научи „Народно дело седмицата” от свои източници в община Варна.

За преобразяването на старото съоръжение, което в момента е в трагично състояние, след като 5 години читалище „Стара Варна” не успя да направи нищо за стопанисването му, вече има идеен проект. Разчита се и на доброволно участие в реализацията на идеята на строителни специалисти, които в миналото са били част от скейт общността във Варна.

Със сигурност в основата на новата инициатива ще бъде и екипа, създал алтернативното младежко пространство Хале 3. То от своя страна вероятно ще бъде затворено, след като честният собственик на помещенията в някогашния полиграфичен комбинат вдигна двойно наема и така той стана непосилен за сдруженията, създали „Халето“.

Надеждата на всички е работата по новия младежки център да започне възможно най-бързо, за да се реши въпросът в рамките на най-активния сезон от годината, в която Варна е Европейска младежка столица. За целта вероятно ще се наложи да има ново решение на Общинския съвет, с което помещението на някогашния рок клуб да бъде предоставено отново за стопанисване, коментират запознати със ситуацията.

Принципно погледнато, идеята на общината е чудесна и заслужава адмирации. В нея обаче има и много неизвестни, като например как точно ще се управлява новото младежко пространство. Ако местната власт се довери на организациите, създали и развили Хале 3, ще направи крачка в правилната посока. Това обаче ще е истинска революция. За съжаление, по-възможният вариант е общината да сложи административна „шапка“ на новото място и дейностите в него, а опитът показва, че това не е добра идея. Веднага даваме и примери – фестивалът FUN CITY определено не е това, което беше, преди между част от създателите му и администрацията да настъпи разрив. Взаимните обвинения на страните в крайна сметка доста окастриха и мащаба, и качеството на проявата, която беше един от важните козове на Варна за спечелването на титлата Европейска младежка столица. Друг пример е първия скейт парк в града, изграден в общинския спортно-развлекателен комплекс в „Младост“. Преди време „Народно дело Седмицата“ специално обърна внимание на отчайващото му състояние и факта, че той не се ползва от никой. Не можем да отречем, че основната вина за това има общината, която уж стопанисва пространството, но всъщност го е оставила да се руши.

Скейтърите започнаха петиция в интернет

След новината за предстоящото закриване на алтернативното младежко пространство Хале 3, която беше съобщена първо от най-четеното варненско електронно издание „Петел.бг“, общността на скейтърите във Варна започна подписка в интернет за създаването на общински скейт парк. Ето и пълния текст на петицията, която само за няколко дни събра около 400 подписа:

Със затварянето на единствения частен скейтпарк във Варна „Хале 3“ , изграден изцяло от доброволци със собствени средства, ние от сдружение „PharSide“ и „Скейт Клуб Варна“ инициираме тази подписка за изграждането на общински скейтпарк на територията на град Варна. Текущо изграденият такъв в кв. „Младост“ е неправилно изпълнен и невъзможен за ползване“. Подписката в интернет идва точно навреме, за да подкрепи усилията на варненските младежи да имат най-сетне място, на което да практикуват любимото си занимание. Има и една важна подробност, която не бива да се пропуска – най-добрите пространства за скейт в България са проектирани от варненци. По ирония, такива има в Бургас, в Добрич и в други градове, но не и тук.

Предизвикателството „Бонкърс“

Пълна разруха, отвратителна мръсотия и основателни притеснения, че можеш да хванеш някоя зараза, ако не внимаваш на какво стъпваш – това е атмосферата днес в едно велико място, което някога беше истинска легенда да почитателите на рока във Варна.

Говорим за старите барутни погреби, строени още в първата половина на 19-и век, използвани за какво ли не, превърнати в противобомбено скривалище, получили статут на архитектурна ценност и, разбира се, останали в спомените на мнозина като „Бонкърс“. За цяло поколение почитатели на алтернативния рок това беше най-любимото място през 90-те във Варна. Младите тогава български звезди като Дичо (все още с „Рег долс“), Насо Русков (с „Babyface clan”), Нуфри ( с „Пиромания“ и „Гоу-Гоу джедайс“), „Биг мама скендъл“, „Сленг“ – всички те пълниха това място с настроение и музика. А варненските фенове имаха своето уникално място, считано с основание за един от най-хубавите рок клубове в цяла България.

Много варненски музиканти също са започнали пътя си от тази сцена, а за някои тя беше амбицията, която ги е карала да репетират, „докато им окапят пръстите“. По-късно управлението на клуба мина в ръцете на Мариан Вълев – Куката от „Под прикритие“. След това постепенно техно музиката измести рока, а най-накрая погребите бяха превзети от поп-фолка. После всичко потъна в разруха.

В момента мястото не е нищо повече от смърдяща дупка, явно служеща за убежище само на най-пропадналите наркомани и бездомници. Последният опит това ценно и историческо архитектурно пространство да бъде осмислено, беше направен през 2012-а. Тогава то беше дадено за стопанисване на читалище „Стара Варна“ и Хаджи Ламбрин Сотиров, който имаше план да го превърне в концертна зала. Резултатът? Пет години по-късно той е очевиден.

Общински съвет – Варна, взе решение да прекрати договора за отдаване, което означава, че погребите отново ще са грижа на местната власт и веднага след това в кулоарите тръгна слухът, че това ще е новото място на младежката култура.

Има обаче един въпрос, който всъщност не се обсъжда, а може би е ключов. Че ще има нов център, който да замени очевидно обреченото Хале 3, е чудесно. А не може ли да се постараем такива места да стават повече, тоест да се запази и едно, и друго, да се изгради трето и т.н.? Подходът за момента е такъв, че мястото за алтернативна (най-вече на моловете и барчетата) изява на младежите може да е само едно. А дали необходимостта от нови „халета“ и пространства за свободна изява не е по-голяма? Вероятно е, ако не – ще стане, защото популярността на такива места расте в цяла Европа. Въпросът е да се улови тенденцията, а за Варна именно тази година е чудесна възможност. Както става ясно от ситуацията в този случай, за да се случи нещо истинско и по начина, по който младите хора си го представят, инициативата трябва да дойде от самите тях.