Горди с името: Варна дала названието на огромен сингапурски танкер

Един от най-големите кораби в света носи името Варна. Вниманието към названието на огромния танкер дойде от български моряк, който го видял и изпитал любопитство дали става въпрос за съвпадение или за проява на уважение към любимия ни град.

23 - Tanker 3
Корабът е собственост на компанията AET TANKERS, базирана в Сингапур. Тя притежава  флот с над 80 танкера. Неин представител преди дни потвърди, че мастодонтът EAGLE VARNA носи името на българската морска столица. „Корабът носи името на българския велик град“, коментираха късно в понеделник от пресслужбата на компанията за електронното издание Maritime.bg.

23 - Tanker 1
Практически EAGLE VARNA е най-големият кораб в света, плаващ под име на български град. От компанията не назовават начина на избор на българската морска столица,
но дебело подчертаха, че са горди с него. Другите VLCC танкери от серията на сингапурския корабособственик носят имената Ванкувър, Върмонт, Верона, Версай и Вирджиния.
Мастодонтът EAGLE VARNA е построен през 2013 година и е сред най-новите кораби във флота на компанията. Съдът има дедуейт 320 299 тона, дължина 333 метра и широчина 60 метра, максимално газене 22,3 метра и максимална скорост 17,3 Kn.