Гл. архитект Виктор Бузев: Някои искат да вървят в калта и децата им да играят там

Опозицията за приемане на нови подробни планове в някои квартали на Варна може да приеме много крайни форми. Това коментира главният архитект на града Виктор Бузев на заседание на ресорната комисия към общинския съвет.

Повод за изказването му стана ново искане от гражданско сдружение в кв. „Левски“, което се противопоставя на каквато и да е промяна в подробното му планиране. Организацията настоява там да се действа според ПУП-а от 1962 г. Същите активни граждани преди време провалиха намерението на общината да инвестира 8 млн. лв. в инфраструктурата, защото не бяха доволни от новия план. Заради липсата на съгласие общината пропусна сроковете за кандидатстване по съответната европейска програма, която предлагаше средствата.

На едно обществено обсъждане на мой въпрос граждани ми отговориха: „Да, искаме да ходим в калта, не искаме и противоударна настилка на детските площадки“, разказа арх. Бузев.

Конкретният конфликт е за 17-и микрорайон в кв. „Левски“. Архитектурната комисия се запозна с ново искане на гражданското сдружение, отново настояващо за прилагането на плана на квартала от 1962 г. С коментар, че тогава не е имало Закон за устройството на територията в сегашния вид, а и Варна вече има нов Общ устройствен план, главният архитект и съветниците се запознаха с искането, без да вземат конкретно решение по него.