Гибона пробва новите за световното във Варна

 

Мъжкият национален отбор по волейбол се изправя срещу Египет в двустранната игра от 18:00 часа в Двореца на културата и спорта във Варна, която е открита за феновете. Проверката е част от подготовката налъвоветеза предстоящото у нас и в Италия Световно първенство. В тези двубои Пламен КонстантиновГибона ще пробва новите момчета в тима, а именно Велизар Чернокожев и Асен Каракашев, които замениха Боян Йорданов и Владислав Иванов.

България ще изиграе срещите от първата фаза именно в морската ни столица между 9 и 18 септември. Състезателите, водени от селекционера Пламен Константинов, се изправят срещу Финландия (9 септември), Иран (13 септември), Пуерто Рико (14 септември), Куба (16 септември) и Полша (18 септември). Положителни резултати пращат България във втората фаза вАрена Армеецв София между 21 и 23 септември. По същото време във Варна ще се водят други звездни волейболни сблъсъци, водещи към финалите в Торино и найжеланата волейболна купа.

Битки към трофея ще се водят от 12 до 18 септември и в русенскатаАрена Монбат“. В Русе ще пристигнат някои от найсилните волейболисти в света, като по време на първата фаза край Дунав ще показват умения звездите на Бразилия, Франция, Канада, Холандия, Китай и Египет.

 

Любо Ганев представя книга в ДКС

Автобиографичната книга на Любо Ганев ще бъде представена официално само 2 часа и половина преди първия мач на националния отбор на България по волейбол на Световното първенство на 9 септември в Двореца на културата и спорта във Варна.

Фоторазказът на един от найпопулярните и обичани волейболисти, плюс неговите забавни и невероятни 1001 истории ще бъде изложен с участието на авторите Владимир Памуков и Тодор Шабански, както и на фотографа Бончук Андонов.

Освен преди първия мач във Варна, книгата ще бъде представена и на 21 септември от 15 часа в софийската залаАрена Армеец”.

Ганев разкри очакванията си за предстоящото Световно първенство, на което страната ни е домакин заедно с Италия. За първи път от 1970 г. този форум се провежда у нас. Според Ганев това е найголямото спортно събитие за държавата ни в последните години като цяло. „Това е найголямото спортно събитие, което България е приелама в последните годнии, не само във волейбола. Щастлив съм, че след като Световната федерация видя как добре се представихме с Европейското, сега ни даде Световно, което ще е домакинствано от две държави за първи път в историята„, заяви Ганев. „Две от първите групи са в България, другите два са в Италия. Едната група у нас е във Варна, където е и България. Другата група е в Русе. После във втората фаза отново има две групи у нас, едната ще е в София и ако сме се класирали, ще играем именно в София„, добави вицепрезидентът и разкри какви са целите пред отбора и какво може да им помогне да се изпълнят. „Целта пред отбора е класиране сред финалните 6 отбора. Стартираме на 9 септември и след това ни продължават двубоите във Варна. Там публиката е седмият ни играч, там са найхубавите ни мачове като национален отбор. Публиката е много топла, усеща се помощта им, на играчите им порастват крила от тях„. „Българският отбор имаше някои състезатели, които отпаднднаха поради контузия, други не искаха да играят. Не е важно кой го няма, важно е кой играе. Тези момчета могат да победят всеки в нашата група. Почваме с Финландия, после с Иран, Куба, Пуерто Рико, Полша. Единият от двата отбора между нас и Полша трябва да е първи„. „Шансовете са ни много големи заради хората в залата, заради подкрепата дори на хората пред екраните. Сигурен съм, че момчетата усещат този интерес и това ще им помогне„, завърши легендата на българския волейбол.

 

Легенда призова за разбирателство в отбора

Треньорът на волейболния шампион Нефтохимик 2010 (Бургас) и бивш селекционер на националния ни отбор Найден Найденов коментира ситуацията в представителния тим и предстоящото Световно първенство, на което сме съдомакини с Италия.

Ако сте забелязали, от една година може би не давам никакви интервюта за националния отбор. Реших просто да запазя неутралитет и да не коментирам. Виждам какво става, следя общо взето какво става и се надявам да излезем от тази ситуация, за да може отборът да бъде максимално концентриран и да даде найдоброто от себе си, защото Световното първенство у нас е много важно. Всеки скандал не влияе добре върху играчите. Много е важно как ще се подходи нататък, как да бъдат успокоени и мотивирани тези момчета. Това е много важно и зависи от щаба, защото няма време. За мен класиране в шестицата ще бъде успех, като се имат предвид многото контузии, което се отразява, но не са за подценяване. Ако наистина се сплоти колективът и отборът и всеки даде максимума от себе си, поне към момента влизане в шестицата ще бъде успех„, сподели Найденов пред БНР.