ГЕРБ с данъчна честитка към варненци

Борислав Гуцанов

Като съм прав, прав съм. Ден преди сесията на общинския съвет, която беше в четвъртък, казах, че мнозинството на ГЕРБ ще опита да вдигне данъци във Варна. Не го направиха тогава, но ще го строят в дните между Коледа и Нова година. Празнични дни! Смятат явно, че голяма част от варненци няма да обърнат внимание и няма да има недоволство от страна на хората. Или пък смятат, че като държат властта, могат да правят каквото си искат с живота на съгражданите си.
В понеделник, 21 декември, ще има заседание на комисията по финанси и бюджет с една-единствена точка в дневния ред – разглеждане предложението на Станислав Иванов, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията, за промяна в наредбата за местни данъци и такси по отношение на придобиване на имущество. Маскирано под аргумента, че така ще има допълнителни приходи, които да покриват плащания за образование и социални нужди, ще вдигнат данъка до максималната стойност 3 процента.
И ако това е не нахалство от страна на ГЕРБ – Варна, не знам какво е. Веднъж вече тестваха това предложение. На заседание на комисията реагирах остро, че не може да се повишава данъчната тежест за варненци, пък било то и само по линия на едно перо. Обясняват обаче ГЕРБ, че това щяло да повиши приходите. Как ще ги повиши, като данните сочат, че няма събираемост за миналата година. И как да има – хората нямат работа, нямат пари, отлагат плащания на данъци, за да покриват ежедневните си разходи за живот. Станислав Иванов и колегите му от ГЕРБ във Варна обаче това явно не ги вълнува. Вълнува ги друго. Как ще връщат заема от 43 млн. лв., които взеха миналата година.
Вземат предизборно заеми, за да си купят гласове, а сега карат всички варненци да връщат парите. И няма да се посвенят, часове преди да дойде новата година, да свикат дори извънредна сесия на Общинския съвет, за да гласува мнозинството им увеличението на данъка. Това е пълно безочие и предателство към варненци!