Георги Тронков е новият кмет на Вълчи дол

 

Кандидатът на ГЕРБ Георги Тронков спечели частичните местни избори в община Вълчи дол, които се наложиха след смъртта на кмета Тошко Янев. Той е получил 2661 гласа, които представляват 59,15% от избирателите. За единствения му опонент – издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП Людмила Петкова, са гласували 1769 души, съобщи КМЕТА.бг.
Тронков е роден във Вълчи дол и живее в града. До момента беше втори мандат председател на Общинския съвет. Безработицата във Вълчи дол, която е над 20 %, е най-големият проблем за общината. Това заяви в ефира на Дарик новоизбраният кмет Георги Тронков. Като досегашен председател на Общинския съвет той смята, че е запознат с обстановката. Негов приоритет до края на мандата му ще е приключването на проекти за 18 млн. лева в пътната и образователната инфраструктура.
„Хората масово напускат Вълчи дол заради липсата на поминък и отиват на гурбет. Единствено е развито зърнопроизводството, в което обаче са ангажирани малко хора. Навремето имаше зеленчукови градини и животновъдство, което се надявам да се възроди”, коментира Тронков. Годишният бюджет на Вълчи дол е около 7 млн. лв., от които половината сума е за функция „Образование”.
„Благодаря за доверието, което ми гласуваха моите съграждани. Ще дам всички от себе си, за да го оправдая. Приемам изборния резултат като отговорност. Проведохме много позитивна кампания, която фокусирахме върху срещите с хората. Знам колко е важно да си в непрекъснат контакт с гражданите. Винаги съм се вслушвал в техния глас като общински съветник и председател на Общинския съвет вече втори мандат. Ще продължа да го правя и като кмет”, коментира Георги Тронков.
В оставащите две години до края на мандата той се ангажира да продължи започнатото, като реализира успешно предприетите проекти за обновяване на инфраструктурата и подобряване на средата за живот във всички населени места в общината.
Кадър на ГЕРБ ще кметува и в с. Генерал Киселово в същата община. Там със 103 гласа Калина Христова е победила кандидата на БСП Петранка Господинова. Това са вторите частични местни избори в селото, след като избраният през 2015 г. кмет Димитър Тодоров напусна поста заради по-добре платена работа, а наследникът му на поста Стоян Едров се оттегли по здравословни причини.
До балотаж се стигна в с. Попович, община Бяла, където кандидатите за кабинета на напусналия Крум Крумов бяха трима. От надпреварата за кметския стол там отпада издигнатият от ДПС Исмаил Мехмед. За вота на избирателите в края на миналата седмица се бориха кандидатът на БСП Еленка Стойчева, събрала на първи тур 82 гласа, и издигнатият от ГЕРБ Мирослав Иванов, който е получил 51 гласа.