Георги Илиев стана футболист №1 на Варна за рекорден пети път!

Топ 10 е изцяло от „моряци“
Раздадоха още шест награди

Капитанът на Черно море Георги Илиев бе избран за футболист №1 на Варна за 2016 година. Халфът спечели убедително първото място в традиционната анкета, след като събра 68 точки. Церемонията се проведе в Юнашкия салон на Варна. На нея присъстваха едни от най-известните имена във варненския футбол – Божил Колев, Стефан Богомилов, Иван Василев, Тодор Марев, Милен Бакърджиев и Станислав Стоянов, кметът на Варна Иван Портних и шефът на ОбС Тодор Балабанов, както и първият футболен президент Атанас Атанасов-Кеби. Организатори на анкетата и церемонията са спортните журналисти на града, ЗС на БФС (Варна) и Община Варна.
Георги бе поставен в 23 от 24-те анкетни листи, като 22 пъти е посочен на първо място и един път на второ. Илиев печели приза за рекордния пети път, след като бе на върха и през 2009, 2011, 2012 и 2013 година. Той получи приза си за №1 от градоначалника Портних.
Втори стана Александър Цветков, чиято награда му бе връчена от шефа на Зоналния съвет на БФС Георги Мирчев. На трета позиция е Михаил Венков, който получи статуетката си от шефа на общинския съвет на Варна Тодор Балабанов. Венков бе възнаграден и с бутилка червено вино от Иван Василев, който определи левия бек за един от най-добрите защитници в историята на Черно море.

joro-kmet` Troika
В топ 10 на анкетата попаднаха 10 играчи на „моряците“. От четвърто до десето място се наредиха Бакари, Уго Секо, Пламен Николов, Марек Кузма, Пржемисъл Коварж, Иван Коконов и Тодор Паланков.
В допитването участваха 21 спортни журналисти от града, пишещи за футбол, както и трима футболни статистици. Всеки от тях посочи по три имена в листите си, като първият получаваше 3 точки, вторият – 2, а третият – 1.
Раздадени бяха и шест други статуетки. Първо бе награден шампионът на България по футзал Гранд Про, който по традиция участва и в европейските клубни турнири, а дори бе и домакин на своята група. Призът бе връчен от легендата на „моряците“ Тодор Марев на треньора Димитър Пантев.
Шампионът на България по плажен футбол Спартак също получи награда, като тя бе връчена на капитана Калоян Цветков от голмайстор №1 в историята на Черно море Стефан Богомилов.
Наградата за най-добър отбор в областното първенство бе за Ботев (Брестак). Получи я президентът на клуба Митко Митев от зам.-председателя на Зоналния съвет на БФС Пламен Хаджийски.

Lukanov_katil
Не бяха подминати и успехите на женския футбол. Талантливите момичета на ФК Варна бяха отличени за титлата си при девойките до 12 години. На сцената излезе целия отбор начело с треньорката Елена Пеева, а статуетката им беше връчена от именитата ни бивша съдийка Анелия Синабова.
Най-проспериращ футболист на Варна за 2016 г. е Илиан Илиев. Той е тръгнал по стъпките на легендарния си баща, на когото е кръстен. 17-годишният халф, който дебютира в елитния мъжки футбол, е на турнир с националния отбор и призът му бе връчен от легендарния защитник Иван Василев на шефа на ДЮШ на „моряците“ Емануил Луканов. Заедно с купата бившия футболист на Черно море и ЦСКА подари и една бутилка вино, предназначено специално за старши треньора на варненци Георги Иванов-Гонзо.
За цялостен принос към футбола бе отличен посмъртно Траян Дянков. Наградата бе връчена от шефа на спортната комисия в общината Мартин Байчев на брата на Траян – Деян Дянков. Припомняме, че дългогодишният защитник, а след това и треньор, почина това лято на 40 години, докато правеше обиколки на стадион „Локомотив“.

Футболист на Варна за 2016 г., крайно класиране:
1. Георги Илиев – 68 точки, 22 първи и 1 второ място
2. Александър Цветков – 21, 2 първи, 5 втори и 5 трети места
3. Михаил Венков – 15, 5 втори и 5 трети места
4. Бакари – 14, 4 втори и 6 трети места
5. Уго Секо – 12, 3 втори и 6 трети места
6. Пламен Николов – 8, 2 втори и 4 трети места
7. Марек Кузма – 2, 1 второ място
8. Пржемисъл Коварж – 2, 2 трети места
9-10. Иван Коконов и Тодор Паланков – по 1, 1 трето място
–––––––––––––-
Носители на другите награди:
Най-перспективен футболист: Илиан Илиев (Черно море)
Най-добър отбор в областното първенство: Ботев (Брестак)
Категория „женски футбол”: девойки до 12 години на ЖФК Варна
Категория „футзал”: Гранд Про
Категория „плажен футбол”: Спартак
За цялостен принос към футбола: Траян Дянков (Спартак, посмъртно)

Победителят
Мисля да остана още дълго време на терена

Joro Legendi

Капитанът на Черно море Георги Илиев призна, че не мисли за отказване от футбола. Тази година той ще навърши 36, но това не му пречи по никакъв начин. Жоро бе обявен за пети път за футболист №1 на Варна. Запитан докога смята да остане на терена, той каза: „Мисля да поиграя още доста време“.
„Всяка следваща награда ми е по-скъпа, може би защото и годините си вървят. Прави ме по-горд и по-амбициран. Най-много дължа за тази награда на семейството ми, след това на съотборниците и феновете“, коментира той.
Илиев призна, че има високи цели с Черно море. „Всеки футболист може би си има собствени лични цели. Лично аз винаги съм се борил за най-високото място, докъдето се простират нашите възможности, и може би времето ще покаже къде и какво е това място. На този етап има цел от клуба, която е да влезем в шестицата. Още малко имаме да я изпълним. Надявам се да я изпълним и да си поставим по-високи цели след това“, заяви футболистът.
„Със сигурност се отразява това, че играем в друг град. Надявам се скоро да сме на „Тича“. Но където и да сме, ние сме професионалисти и единственото, което ни остава, е да се борим за победата. За 2017 г. си пожелавам най-вече здраве и щастливи мигове“, завърши Илиев.

Елена Пеева
Наградата е признание за труда на тези деца

deca

Девойките до 12 години на ЖФК Варна получиха приза за отбор в женския футбол на церемонията “Футболист на Варна за 2016 година”. Треньорката Елена Пеева загатна, че финансовите проблеми, които имаше клуба, са пред изчезване.
“Това е едно признание за труда, който положиха тези деца. Около година и половина тренират и вече печелят награди. Показват, че във Варна има таланти. Женският футбол има бъдеще и сме много доволни. Това още повече ни задължава да продължаваме да работим”, каза Пеева.
“Малко по малко нещата се стабилизират при нас. В края на месеца имаме разговори с човек, който иска да ни помогне и мисля, че всичко върви в положителна посока”, коментира още Пеева.
“Предстои ни участие в първенството и турнирите на зоналния съвет. За вбъдеще ще мислим и за участие на турнири в чужбина”, каза треньорката на ЖФК Варна, която подчерта, че че в клуба има четири националки.