Ген. Радев със съкрушителна победа над Цачева на балотажа

Ген. Румен Радев спечели балотажа на президентските избори на България срещу Цецка Цачева със сериозна разлика от над 22 процента. Това сочат резултатите от паралелното преброяване на гласовете във вчерашния изборен ден. Според тях генерала, който е подкрепен от БСП, е събрал малко над 58 процента от вотовете на гражданите, срещу 35 за кандидата на ГЕРБ. Останалите от имащите право на глас предпочетоха да не залагат на нито един от тези кандидати. До урните са отишли 3 215 000 души. 53-годишният Радев събира подкрепата на близо 2 милиона гласоподаватели, докато за доскорошната шефка на Народното събрание бюлетина са пуснали 1 200 000. Вицепрезидент на Република България ще бъде Илиана Йотова.
Изборът на генерал Румен Радев за президент се очаква да остави България без настоящото правителство, тъй като премиерът Бойко Борисов неколкократно обеща, че ако Цачева загуби изборите, лично той ще поеме отговорност за второто място и правителството ще подаде оставка.
„От сърце благодаря на всички, които гласуваха за него. Да е жив и здрав, да бъде честен и достоен и да служи честно и достойно на България. Сигурно и моят живот ще се промени след победата му. Вълнувам се и се радвам за него“, заяви пред „Нова телевизия“ бащата на новоизбрания президент Румен Радев – Георги. „Той от детската градина до този момент го е завършвал успешно и докрай – затова се надявам и честно да служи на тази държава“, това заяви той от хасковското село Славяново.

Плевнелиев
Ще работя заедно с новия президент

2_2

„Това е ден за избори. Аз гласувах“, заяви заяви президентът Росен Плевнелиев вчера сутринта, когато даде гласа си за свой наследник. „Лично аз още тази вечер ще се обадя на избрания кандидат и ще го поздравя“, каза още при гласуването си той и добави: „Още утре ще го поканя в президентската институция, да започнем да работим заедно“.
„Имам и силите, имам и опита да съставя нов служебен кабинет. Ако България в следващите дни влезе в политическа криза, тогава ще правя нещата, които и досега съм правил – ще спазвам Конституцията. Ако се стигне до политическа криза, това не означава парламентарна криза. Рано е за служебни правителства”, подчерта президентът. „Съставянето на служебно правителство за мен не е самоцел. Моята цел е да има стабилност и институциите да работят”, каза още Плевнелиев.

Няма нито един избран на първи тур досега

Вчера избрахме петия президент на Република България. Демократичните промени у нас започнаха преди 27 години. Никога досега обаче президентските изборите не са приключвали само на един тур.
През 1992 г. Жельо Желев, първият лидер на СДС, спечели балотажа на първите демократични избори с 53% от гласовете, т.е. с подкрепата на 2,7 млн. българи, съобщава bTV. Петър Стоянов спечели мандата си на втори тур като кандидат на Обединените демократични сили през 1996 г. с гласовете на 60% от избирателите – т.е. с гласовете на 2,5 млн. българи. Георги Първанов го победи пет годни по-късно с резултат от 54% на балотажа. Гласувалите за него бяха малко над 2 млн. През 2006 г. отново 2 милиона гласуваха за Първанов. Но процентите за него бяха цели 76! Този рекорден резултат Първанов записа в състезание срещу Волен Сидеров. Най-скромно досега е било гласуването за Росен Плевнелиев – под 1,7 млн. гласа. Това обаче му беше достатъчно, за да победи Ивайло Калфин с 53% и да получи президентския мандат.

И Чък Норис се появи до двамата кандидати

2_3

Избиратели в Пазарджик дадоха гласа си за Чък Норис. Това е форма на протестен вот, при която гласоподавателят дописва името му, показвайки по този начин, че не желае нито един от официално издигнатите кандидати да е победител в надпреварата, съобщи „Дарик“.
Мъжът, гласувал по този начин, обяснява, че не е достатъчно да постави знак в квадратчето „Не подкрепям никого“, защото тези гласове ще бъдат отчетени като действителни и ще бъдат разпределени между двамата финалисти. Недействителният глас, за какъвто ще се преброи този с името на екшън актьора, няма да отиде при никого.
Протестният вот „Чък Норис“ се появи в Пазарджишко и на изборите за местна власт през 2015 г. В специално създадена група във Facebook „Чък Норис – кмет на Пазарджик“ през есента на миналата година се сговориха няколко стотици граждани, много от които доказаха със снимки на бюлетините си, че са направили именно такъв избор и на двата тура. Групата вече се казва „Чък Норис – президент“, а ентусиазмът в нея е далеч по-слаб от първоначалния.