Гаф след гаф при въвеждането на Синята зона, общината връща пари

 

Веселин Златков

Синята зона във Варна все още не е пусната, затова гражданите да не изпращат sms за паркиране. Това призовават от общината в морския град, която още не може да се оправи с закърпването на улиците и разчертаването на паркоместата и повече от месец постоянно отлага въвеждането на платено паркиране. Всеки, който вече е пуснал sms, може да се обади на тел. 070 070 352, където ще получи информация как да си върне парите, съобщиха от Общинското предприятие „Паркинги и синя зона“.

От предприятието съобщиха също, че вече започна прием на документи на граждани, които живеят или юридически лица, които извършват дейност в обхвата на „синята зона“. Заявления могат да се подават на интернет страницата www.varnaparking.bg или в Центъра за административно обслужване на ул. „Александър Рачински“ №29. При подаване на документи онлайн не се изисква електронен подпис.

За съжаление обаче, още в първите дни след пускането на сайта, на който се подават заявленията, той започна да дава грешки и да блокира. Читатели на „Народно дело“ се оплакаха, че буквално са си изгубили времето в опити да се регистрират онлайн и да подадат необходимите документи.

Критиките към въвеждането на Синята зона във Варна са всъщност твърде много. На първо място те са заради поредицата от отлагания. Припомняме, че, както „Народно дело Седмицата“ писа преди време, първоначално платеното паркиране трябваше да започне от края на май. След това като негов старт беше обявена датата 18 юни. После пък отново имаше отлагане, този път за началото на юли. В момента от община Варна просто повтарят, че като всичко е готово, ще уведомят медиите, а по този начин и гражданите.

Откъде идва забавянето? Основната причина е, че не всички улици, които са включени в зоната, са разчертани на паркоместа. В някои случаи това е защото по тях все още се кърпят дупките, а без това закърпване поставянето на маркировки си е направо абсурдно.

Проблемът с изпращането на sms-и, чиято стойност сега общината ще възстановява, е доста прост. Дали нарочно, дали по някаква случайност, на отделни места поставените табели, които трябваше да останат покрити с черен найлон до старта на зоната, се оказаха открити. Шофьорите, които виждат знаците, чинно си плащат според указанията. От своя страна, общинското предприятие пък не си направи труда бързо да закрие знаците, което доведе до натрупването на плащания, които до момента бяха безсмислени.