В чест на Народните будители: Местните управници дойдоха пеша до паметника на Паисий

Веселин Златков

Ученици и по-малки деца със своите учители или родители дойдоха да почетат 1 ноември, Деня на народните будители, пред паметника на Паисий Хилендарски в Морската градина във Варна. Честването започна именно с неговия велик призив от „История Славянобългарска“: „О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?“

6-buditeli-2  6-buditeli-1
Програмата за празника на духовните учители и просветните дейци на България включи поредица от събития. Във Военноморски музей се откри изложба „Художникът на фронта” с творби на български военни художници от Първата световна война. Картините са от фонда на НВИМ – София, и ВММ – Варна. Пак там ще се проведе двудневна научна конференция „България и войната на море” (отбраната на българските брегове в Първата световна война).
Вечерта на празника в зала „Конгресна” в Двореца на културата и спорта се състоя грандиозен  концерт-спектакъл „Будителите” с участието на  духовия оркестър на ВМС, най-добрите варненски хорове и много ученически и детски състави.
За разлика от други чествания и официални прояви, на 1 ноември варненските управници дойдоха пеша до Алеята на възрожденците в Морската градина, където достойното си място заема паметникът на Паисий. Колите им останаха на входа на парка до Летния театър. Преди време паркирането на официални лица по алеите в Морската предизвикаше неизменно недоволство в обикновените варненци, макар присъствието на служебни автомобили да е позволено. Явно публичната реакция е накарала местните управници да променят тази  практика.