В храма на Черно море: Каменна стена огражда легендата „Тича”! С пари от тото 2 на терена е поставена трева

 

 Стефан Богомилов гледа как поставят дренажа и помага на работниците

Бащата на Димитър Момиров лови кардаринки в близост до терена

Феновете на Черно море са във възторг, тъй като любимците им се завръщат на легендарнияТичадругия месец. Нещо повечена 14, 15 или 16 юлиморяцитеще играят за първи път на електрическо осветление в своя дом. Техен съперник в мача от първия кръг в елита ще е новакът Витоша (Бистрица).

Народно дело Седмицатави предоставя днес спомени на знаковите футболисти на Черно море Стефан Богомилов и Иван Василев за годините, когато клубният стадион всъщност е бил едно обикновено игрище.

Тичае направен през 1930 година. През 30-те, 40-те и 50-те години на миналия век е със статут на игрище, което се намираше малко понадолу от сегашния теренна мястото на настоящата бензиностанция и залите”, връща се назад във времето голмайстор № 1 в историята на варненския клуб Богомилов. Той живее на 100 метра от игрищетона ул. „Басанович”, и заедно с връстниците си от махалата всеки ден палува околоТича” – с лимки, криеница, челик сопа и други игри.

Когато е на 11 години, Чечи започва да играе футбол в детския тим на Черно море под ръководството на Атанас АврамовКафето. Стъпва и наТича”, но повечето тренировки са на игрищеЛокомотивдо гарата.

Теренът наТичабе в пръст и само около тъчовете имаше саморасла тревичка. Зад него беше огромна поляна, която разделяше терена от днешния бул. „Осми Приморски полк”. На тази поляна идваха циркове, организираха и други мероприятия”, спомня си още Чечи.

Иван Василев пък идва на Тичав края на 40-те години на миналия век.

Около игрището бяха поляни и треви. Бащата на Димитър Момиров ловеше кардаринки със сандъци и когато отивах на тренировка, ми казваше да мълча, за да не стресна птичките”, спомня си Василев.

По онова времеТичае ограден от трите си страни с каменна стена. „Над нея имаше тополи, които през лятото пазеха дебела сянка. Преграда нямаше само около канала и след като топката бе изритвана там, чакахме няколко минути, докато някой отиде да я вземе и продължим тренировката. Иначе преди мач машина от общинския отделЧистотаминаваше през покрития с пръст терен, за да не се вдига после прах”, допълва Василев.

През периода 1959/1960 наТичае поставено тревно покритие след финансова подкрепа от държавата.

Пуснаха извънреден тираж на тото 2 и с постъпленията поставиха тревата. За целта теренът бе изтеглен нагоре, на мястото на поляната. Направиха вираж и поставиха дренаж. Аз гледах с любопитство работниците и им помагах. Копаха на 75 см дълбочина, първо сложиха камъни, после чакъл, пясък и накрая тревата”, завършва детския си спомен Чечи Богомилов.

В следващите 25 години мъжете наЧерно мореосновно тренират наТичаи помалко играят официални мачове. Стадионът приютява и рожбите от школата. През 1985/2000 представителният тим наморяцитевсе почесто приема наТичасъперниците си отАиБгрупа, а в периода август 2000/май 2016 стадионът неизменно е елитен дом наморяците”.

Единствено през миналото първенство се наложи отборът да домакинства при майсторите в Каварна заради строителноремонтните дейности на клубния храм.

Само след около 20 дниТичаще покаже приятното си ново лице на варненци. И подопечните на Гонзо ще са призвани да продължат славните традицииЧерно море да е безпощаден домакин и да превърне отново стадиона си в непревземаема крепост.

Така че легендата ще продължи с нови измерения, и с нови футболни герои. На трибуните пък сред 12-ия играч ще са и нови поколения привърженици, жадуващи да се докоснат до магиятаТича”, за която са слушали от своите дядовци и бащи.