В уникално изследване: Психолог надникна зад тайнствената фасада на хеви метъл културата

Веселин Златков

Хеви метълът не е само шумна и мрачна рок музика, която често стряска неподготвения слушател. За много хора тя е начин на живот и преди всичко начин на мислене, който се запазва твърде често за цял живот, дори и косите на поостарелите й фенове отдавна да са подстригани, а черните фланелки с черепи и чудовища да са заменени с други, по-приемливи за обществото всекидневни дрехи. Какъв точно е обаче този начин на мислене, какви са принципите му, които често са разбирани неправилно от „непосветените“ – на тези въпроси търси отговор книгата на  д-р Ана Стефанова „Хеви метъл културата – изследване по аналичнопсихологическа антропология“. Впечатляващият й труд с обем от 360 страници беше представен официално в Радио Варна миналата седмица.


Според д-р Ана Стефанова, хеви метълът много общи черти с фолклора и дори самата му история е обвита сякаш нарочно в мистерия, давайки повод за създаването на много легенди. Това дава много плодотворна основа за изследване му през психологическата система на Карл Густав Юнг. По време на представянето, д-р Стефанова подчерта, че няма претенции да влиза в ролята на историк и хроникьор на това явление и подхожда към него изключително като психолог.


Авторката обаче изтъкна някои важни и интересни метаморфози, през които преминава метълът в своето доста хаотично развитие. От  музика на работническата класа във Великобритания, какъвто е в началото, този жанр днес се е превърнал в глобален феномен, чиито фенове вече са по-скоро част от високата средна класа. „Маргиналността е присъща за хеви метъла, той така се харесва“, подчерта Ана Стефанова и допълни, че макар това да е шумна музика, изпълнявана на многолюдни концерти, възприемането й е дълбоко интровертно. Друг важен феномен е, че въпреки външната си агресивност в облеклото и поведението си, феновете на  тази музика са много сплотена общност, заради което на фестивалите и концертите, които те посещават, рядко има престъпления. Това сочи световната статистика, но д-р Стефанова даде ярък пример за това от България. Най-сериозният инцидент, който е ставал по време на фестивалите на тежката музика в Каварна, е случай, в който хеви метъл фен е заспал в прясно изкопан гроб в гробищата на морския град, без в крайна сметка някой да е пострадал физически от това.
„Хеви метълът извежда на преден план сянката, това, което ни плаши, за да запази доброто и  светлото“, коментира авторката на изследването. Пример за това е присъствието в тази култура на образа на Сатаната, който влиза в защитеното и естетизирано пространство на музиката. В тази връзка, всички обвинения в към хеви метъл творците в сатанизъм са наивни и на практика грешни.
„Основните приноси на това изследване се свързват с прочита и тълкуването на хеви метъл културата от една психологическа гледна точка. В своята цялост книгата на Ана Стефанова предлага един сериозен психологически анализ на актуален социален феномен. Тази книга тематизира и идентифицира хеви метъл културата и нейните влияния през психологическата система на Карл Густав Юнг. Тя предлага един необичаен поглед към метъла, като прави оригинална интерпретация, даваща картина на феномена хеви метъл от психологическа гледна точка – една перспектива която, освен че систематизира проучвания феномен чрез рационална научна процедура, търси обяснение за него в природата на несъзнаваното, проявена в динамиките на архетипи, символи, образи.
Проучването е иновативно по отношение на избрания материал – вниманието на Ана Стефанова се фокусира върху предизвикателен, противоречив, популярен и вълнуващ, но слабо проучен в България феномен – хеви метъл културата. Книгата е интригуващ и достоен отговор на това предизвикателство.
Със своите наблюдения и психологически тълкувания върху архетипната експресия на хеви метъла, разчетен като „една вътрешна сакрална територия, която е източник и цел на душата“, книгата провокира размисли, като едновременно с това докосва читателя на едно много дълбоко ниво и така помага на читателите да разберат тази субкултура в дълбок психологичен план“, пише по повод книгата на варненската изследователка проф. д.изк. Лозанка Пейчева от БАН.
Самото представяне на книгата „Хеви метъл културата – изследване по аналичнопсихологическа антропология“ премина при много сериозен интерес, за което допринесе и участието в събитието на Мартин Николов, журналист от БНТ и БНР, който от години следи изключително отблизо всичко, което се случва в този  жанр у нас. Неговите интервюта с някой от гигантите в този жанр и наученото от  тях в преки разговори превърнаха събитието във вълнуваща сбирка за хора, за които хеви метълът наистина е нещо повече от любима музика.